Aquests darrers dies ens ha deixat Eduard Punset, gran divulgador científic i un home que tenia una curiositat contagiosa. Com tots els grans pensadors de la història, ell també es va preguntar pel concepte de felicitat. “Ho volem tenir tot controlat, però la felicitat és efímera, depèn de la intensitat amb què la gaudeixis”, assegurava en una entrevista. La recerca de la felicitat i l’intent de conceptualitzar aquest valor, que el Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans descriu estranyament “com estat de l’ànim plenament satisfet”, ha estat una inquietud des de l’antiguitat.
A diferència d’altres temps, però, avui la felicitat sembla haver-se convertit en una obligació. La filòsofa Victòria Camps reconeix que actualment ningú s’atreveix a dir que és infeliç. I el psicòleg Edgar Cabanas, autor de Happycracia (Paidós), ja parla d’“una obsessió”. En aquesta línia trobem iniciatives tan surrealistes com la proclamació per part de l’ONU del Dia Internacional de la Felicitat (20 de març), una proposta de Butan, país que des de la dècada dels 70 prioritza la Felicitat Nacional Bruta (FNB) sobre el Producte Nacional Brut (PNB).
Però es pot calcular la felicitat? Alguns creuen que sí. No oblidem que una altra tendència ja habitual són els rànquings de països més o menys feliços; una llista liderada per Dinamarca, Noruega, Islàndia i els Països Baixos. No és estrany que els països suposadament més feliços del planeta es trobin al nord si les vares de mesurar són la renda bàsica, el sistema educatiu de qualitat, l’accés a l’habitatge, una bona seguretat social i unes polítiques efectives de conciliació laboral.
En aquesta societat en què la felicitat ha passat a ser una estadística, una eina de màrqueting, un moment vital o un desig al qual aferrar-se, ens volem preguntar: Què és la felicitat? Per què realment hem de ser feliços? Es poden assolir també aprenentatges interessants de la infelicitat? Podem educar a buscar la felicitat? Aquesta recerca ha de ser individual o col·lectiva? Deixem de mirar la lluna i ens hi posem.