El Tercer Sector pot ser un dels grans desllorigadors per sortir de la crisi. Ho va dir el catedràtic d’IESE Antonio Argandoña el març, quan va protagonitzar una de les xerrades del cicle ‘Economia i valors’ organitzat per Valors i la Fundació Bufí i Planas. I a parlar del Tercer Sector vam dedicar el Valors a peu de carrer del 23 de maig. D’entre les persones que vam entrevistar destaca Pau Vidal, coordinador de l’Observatori del Tercer Sector de Catalunya. Des d’aquí ha dirigit nombrosos projectes d’investigació sobre el Tercer Sector, en temes com la seva estructura i composició. A nivell d’estudis, és llicenciat en Direcció d’Empreses i MBA a Esade.
Com podríem definir el Tercer Sector?
Agrupa totes aquelles entitats que treballen per la millora de la societat i de la convivència, no en la recerca d’un benefici econòmic ni sent part de l’Administració pública. I que es finança a través de les pròpies activitats i també del suport de l’Administració. El Tercer Sector s’ocupa de qüestions d’interès públic i per això treballa conjuntament amb l’Administració.
Hauríem de dir que les cooperatives, que tampoc tenen ànim de lucre, també són Tercer Sector? On estan els límits?
El món cooperativista i les societats anònimes laborals tenen una diferència marcada: no és que no tingui afany de lucre, sinó que el lucre reverteix en els propis treballadors, una forma diferent de la propietat que aporta uns valors molt importants a la societat, però que no és Tercer Sector sinó Economia Social. Hi ha un punt de connexió entre les dues coses que són les cooperatives d’iniciativa social, que són aquelles que han fet renúncia a l’afany de lucre, però són un conjunt molt petit. Són ámbits propers però una cosa és Economia Social i l’altre Tercer Sector.
Què el va decidir a muntar l’Observatori del Tercer Sector?
Si, el Tercer Sector és relativament modern en el nostre entorn. Fins que vam posar en marxa l’Observatori no es disposava de dades, d’estudis sobre aquest ámbit… les entitats funcionaven i funcionen en base al voluntariat, però costava donar-li dimensió i gruix al Tercer Sector i d’aquí va sortir la idea de organitzar un centre de recerca especialitzat sobre aquest ámbit. El primer estudi va ser el Llibre Blanc del Tercer Sector. A partir d’aquí, ara ja fa vuit anys, vam decidir impulsar la construcció d’aquesta entitat, que és també part del Tercer Sector. No tenim ánim de lucre. som independents i treballem des de la complicitat i proximitat amb les entitats.
Quins són els valors del Tercer Sector i el diferencien de l’Estat i el Mercat?
L’element principal és l’absència de l’afany de lucre, en relació al Mercat. Fem activitats que ajuden a millorar la societat. I a partir d’aquí hi ha tota una sèrie de valors solidaris que estan incorporats en el seu funcionament. Per dir-ho d’una manera contraposant-ho al món de l’empresa, que no dic pas que sigui dolenta, eh? L’empresa treballa pels beneficis econòmics que dóna una activitat, mentre que una entitat del Tercer Sector treballa per un activitat perquè ho creu bo pel conjunt de la societat. Són gent motivada per cinquanta mil raons socials i no per la recerca d’un benefici econòmic.
És possible que els altres dos sectors s’amarin dels valors del Tercer Sector?
El Tercer Sector reflexa l’existència de valors en una societat, que no tothom treballa amb ánim curtplacista. Hi ha molta gent que s’está deixant la pell per aconseguir una societat millor. En la mesura que aquests valors siguin compartits per més gent, anirem a millor. Hem d’anar molt més enllá de l’assistencialisme, de l’acció directa, i actuar per la transformació social.