Parelles artístiques contra l’estigma de la malaltia mental

La sala d’art de Fundació Antiga Caixa Manlleu acull des del passat dia 18 l’exposició de les obres creades en el marc de la 13a edició de Parelles Artístiques. Es tracta d’un centenar d’obres inèdites creades per uns 200 artistes procedents de vuit comarques catalanes. La seva particularitat és que les parelles estan formades per dos artistes, un dels quals conviu actualment amb algun trastorn mental.

L’objectiu de la proposta és normalitzar aquest tipus de malalties i també lluitar contra els estigmes i prejudicis que la societat pugui tenir cap a les persones amb trastorns mentals. Les estadístiques marquen que al llarg de la vida una de cada quatre persones patirà alguna malaltia relacionada amb la salut mental.

Segons explica explicat la terapeuta Neus Vila, en el procés creatiu que porta els dos artistes a crear l’obra es crea una relació d’iguals “que és una de les estratègies més efectives per reduir l’estigma”. “No només és bo per la persona atesa als serveis de salut mental, sinó que l’artista extern també s’adona de totes les etiquetes equivocades que tenia al voltant de la salut mental”, afegeix.

La iniciativa ‘Parelles artístiques’ va néixer a la comarca d’Osona de la mà d’Osonament i s’ha anat estenent pel territori.En el conjunt de Catalunya, en aquesta 13a edició de les Parelles Artístiques hi participen vint centres de vuit comarques amb un total de 196 artistes, que han creat durant els darrers mesos un total de 99 obres per parelles o per grups. A partir d’aquest gener, els diferents territoris aniran organitzant les seves pròpies exposicions i el mes de maig es farà una mostra col·lectiva que reunirà totes les obres. – J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *