Òscar Velasco: “Els refugiats només volen una vida normal, tots podríem ser un d’ells”

Òscar Velasco, cap de comunicacció de Creu Roja Catalunya.
Òscar Velasco, cap de comunicació de Creu Roja Catalunya.

El director de comunicació de Creu Roja Catalunya, Òscar Velasco, acaba d’arribar de la illa grega de Kos, un dels punts d’entrada de refugiats sirians a Euopa, i explica que per primera vegada ens trobem davant d’una “emigració digital” ja que els telèfons mòbils i les xarxes socials han esdevingut dos elements claus per aquestes persones que creuen el continent a la recerca d’una vida millor.

“A través de les xarxes socials narren el viatge en primera persona i així la família pot saber on són a cada moment, fins i tot poden enviar-los diners perquè no els hagin de dur a sobre”, explica el periodista. A més, a través dels mòbils, que paguen un euro per carregar, es mantenen informats de possibles rutes segures d’entrada i de camins no controlats per les màfies. I malgrat això, la desinformació oficial és molt gran i els rumors corren ràpid i generen caos.

De fet, tenir un bon dispositiu mòbil no és un esforç per a persones que s’han pogut pagar aquest viatge, però que han hagut de fugir del seu país per salvar la seva vida. “La majoria de refugiats són gent formada, universitària i amb carreres professionals llargues, que han pagat 1.500 o 1.900 euros a una màfia per travessar en una petita llanxa les tres o quatre milles nàutiques de mar que separa la costa turca de la costa grega”, explica Velasco.

Creu Roja ha participat en les reunions que aquests darrers dies ha coordinat la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per organitzar l’acollida de refugiats a Catalunya. “Acollir gent a casa nostra només és una opció, cal solucionar el problema de fons: el conflicte de Síria; perquè no podem oblidar que a Turquia hi ha un milió i mig de refugiats més esperant”, recorda . De fet, en aquest moment per Grècia hi ha un flux diari d’entrada de tres mil persones i no es preveu una reducció fins a l’octubre.

Per això, l’entitat avisa a les administracions que cal donar a aquest problema una resposta “ordenada i endreçada” i es recorda que Catalunya en aquest aspecte no parteix de zero, ja que davant el conflicte dels Balcans el pais ja va acollir diversos milers de persones. “Aquesta experiència l’hem de posar en valor”, afirma el responsable de comunicació de Creu Roja.

I acaba recordant que sobretot no es pot perdre de vista una cosa: “Els refugiats són persones que tenen una dignitat i en la seva condició de refugiats per llei tenen un drets que cal vetllar. Ells no busquen res més que una vida normal i tots podríem ser un d’ells”.

Escolta l’entrevista sencera a Òscar Velasco, responsable comunicació Creu Roja Catalunya:


 

Personal de la Creu Roja ajudant els refugiats a la illa de Kos (Grècia).
Personal de la Creu Roja ajudant els refugiats a l’ illa de Kos (Grècia).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *