La investigació que porta a terme un equip de l’institut d’Oncologia de la vall d’Hebron obre noves esperances per a les persones que pateixen càncer de mama. Un equip d’investigadors dirigit per Joaquin Arribas ha aconseguit desenvolupar un nou tractament d’immunoteràpia capaç d’atacar únicament les cèl·lules tumorals i no a les cèl·lules sanes del càncer de mama tipus HER2 +. El fàrmac s’ha provat en ratolins que no responien favorablement a altres tractaments i permet donar resposta a un dels reptes principals per a aquesta estratègia nova en l’oncologia.
El resultat de l’estudi s’ha publicat a ‘Science Translational Medicine’ i demostra l’eficàcia d’un fàrmac, el p95HER2-TCB, que s’encarrega de guiar unes cèl·lules del sistema immune (limfòcits) fins a la cèl·lula tumoral a través d’una proteïna que només està present en cèl·lules de tumors (la p95HER2).
El fàrmac funciona com un “imant” que fa que el sistema immune de la pròpia pacient sigui atret per les cèl·lules tumorals i les atac, sense que aquesta resposta afecti a la resta de cèl·lules sanes. Fins ara, el tractament amb immunoteràpia també ataca teixits sans.
El nou fàrmac podria beneficiar les pacients amb tumors de càncer de mama en què sigui present la proteïna HER2 +, que estimen que són aproximadament un 10% del total i un 40% dels tumors HER2 +.
La investigació ha acabat ara la seva fase preclínica després de deu anys d’estudi des que es va descobrir aquesta proteïna. Podria contribuir a curar el 30% de pacients que ara no responen als tractaments actuals. – J. Vives