Notker Wolf: “L’hospitalitat no és una acollida sense condicions”

Wolf
El monjo benedictí Notker Wolf, abat de l’Abadia de Santa Otília (Baviera), fins el setembre passat Abat Primat de la Confederació Benedictina i membre del Consell Mundial de Líders Religiosos de l’Elijah Interfaith Institute, va defensar ahir a Barcelona, en el marc de la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional, practicar amb els immigrants i amb els refugiats “una hospitalitat mútua”.

Wolf, davant un auditori amb personalitats de diverses confessions religioses, va recordar que “com a cristians estem obligats a acollir els immigrants i els refugiats”, però, en cap cas, “l’hospitalitat no és una acollida sense condicions, demana reciprocitat”.

El monjo benedictí va comparar l’hospitalitat amb l’amistat, valor que també requereix d’un respecte mutu entre les parts. “Tota persona que fa un sacrifici com aquest”, va explicar en referència al llarg viatge que fa els refugiats per arribar a Europa, “ha de ser considerada i no tractada com un captaire, però el nouvingut també ha de valorar la societat d’acollida”.

En aquest sentit, Wolf es va mostrar crític, amb l’actual sistema d’acollida de molts països, especialment Alemanya. “Garantir-los només ajudes socials no garanteix la seva integració, ells mateixos han de pagar el preu del futur de les seves pròpies vides”, va opinar. I es va mostrar favorable a exigir als immigrants alguns elements, com el coneixement de la llengua, de la història o de les lleis del país on arriben, perquè “el domini de la integració es troba en els petits detalls”.

El benedictí parla d’hospitalitat des de la seva pròpia experiència. Els monjos de l’Abadia de Santa Otília, de la qual ell n’és abat, han conviscut amb una comunitat budista, també han mantingut converses espirituals amb un grup de xiïtes i, des de fa sis anys, acullen una família kurda musulmana.

Respecte la interreligiositat, Wolf va assegurar que “no és possible la pau al món, sense la pau entre les religions” i va recordar que aquesta no és possible sense fer ús del diàleg. “Igual que la varietat d’instruments generen una bella simfonia, estic convençut que els homes podem crear una gran harmonia sense que ningú hagi d’abandonar la seva pròpia fe”,  encara que va advertir que això demana temps i certa obertura personal.

Aquest any és el tercer que la Generalitat de Catalunya celebra la Setmana Mundial de l’Harmonia Interconfessional, un esdeveniment instituït per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2010. – MARIA COLL.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.