Les víctimes supervivents de les bombes atòmiques japoneses reben el nom de hibakushas, i representen un moviment de 175.000 persones que van viure sota els bombardejos atòmics d’Hiroshima i Nagasaki, i que avui viuen entre el Japó, Corea i altres parts del món. No hi ha xifres exactes dels morts a causa dels bombardejos del 6 i 9 d’agost del 1945, però les estimacions totals assoleixen prop de mig milió de víctimes mortals entre totes dues ciutats.
Els supervivents han viscut amb culpa i por durant dècades, i enguany han rebut el Premi Nobel de la Pau 2024 mitjançant l’organització que els aixopluga: Nihon Hidankyo. La finalitat inicial de l’associació era el suport a les víctimes de l’atac nuclear, que exigien que el Govern japonès les protegís. Però els objectius de fons que es van acabar desenvolupant més van ser, i són, el treball constant i determinant per eliminar les armes nuclears al món, amb l’objectiu d’impedir cap altre atac atòmic com els del passat, ni cap guerra nuclear que en el futur pogués esclatar en qualsevol punt del planeta.
L’activitat més important que desenvolupaven per aconseguir sensibilitzar l’opinió pública mundial era fornir de milers de testimonis orals que denunciessin les atrocitats de les dues explosions nuclears nipones del 1945, per així tenir força internacional per pressionar que s’emetessin resolucions i crides públiques per aconseguir la fi del risc nuclear mundial amb el desarmament total. A més, també fan recerques, estudis i exposicions per demostrar les conseqüències gravíssimes de les bombes atòmiques i els perjudicis sobre la pau internacional i la concòrdia mundial.
Un primer fruit aconseguit amb un èxit global inapel·lable va ser l’aprovació per les Nacions Unides del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears l’any 2017, cada vegada ratificat per més estats del món. Un dia, de la mateixa manera que es va posar fi a l’esclavitud, a la Inquisició, a l’apartheid o al Mur de Berlín, també es farà l’armament nuclear. Només cal la mateixa determinació i lluita per assolir-ho com s’han aconseguit tantes altres fites històriques que han fet del món un lloc més sa i millor.