Donar un impuls a l’economia circular a Catalunya. Amb aquest objectiu, la Generalitat ha creat l’observatori Catalunya Circular, que pretén ser un punt de referència per al desplegament i la integració d’aquest model econòmic aportant coneixement i informació.
En concret, promou accions per desplegar i integrar en la societat un nou model basat en l’eficiència dels recursos i la reducció dels riscos ambientals. També vol donar visibilitat a les iniciatives privades i institucionals que han impulsat casos d’èxit dins d’aquest sector econòmic, que aposta per la sostenibilitat i el reciclatge.
L’economia circular planteja un canvi estructural basat en la reutilització dels recursos en la indústria, ja sigui a partir dels anomenats nutrients biològics (que inclouria els teixits de cotó o els plàstics biodegradables) i els nutrients tecnològics, components que no poden tornar a la natura però que es poden reutilitzar una vegada i una altra. Aquest model industrial i econòmic suposa una alternativa al model de l’economia lineal, el procés de la qual es basa en produir, usar i llençar. Amb l’economia circular es redueix el consum i el malbaratament de matèries primeres, aigua i fonts d’energia.
La plataforma compta amb una vintena d’associacions i entitats ja adherides i permet compartir bones pràctiques perquè serveixin d’exemple per a altres entitats o empreses.
Els membres ja adherits a aquest observatori són Foment del Treball, Pimec, Fepime Catalunya, CCOO, UGT, els signants del Pacte Nacional per a la Indústria, així com la patronal Cecot o l’Associació Empresarial Química de Tarragona, entre altres entitats. – J.V.