On és el país dels contes? Es pot construir una societat a partir d’un conte? Els contes són apolítics? Aquestes són algunes de les preguntes a les quals es donarà resposta en el marc del Munt de Mots, el Festival de Narració Oral de Barcelona que se celebra entre el 16 i el 21 d’octubre a la capital catalana. El certamen, que és el més gran del país dedicat als contacontes, arriba a la seva vuitena edició amb la voluntat de presentar-se com un escenari per construir “un país on la pau, la imaginació, la política, el diàleg convisquin de la mà i al mateix temps”. Els seus organitzadors, l’associació Munt de Paraules i el Centre Cívic Pati Llimona, fan una crida “imaginar aquest país i aquest món millor” precisament a través de valors com la imaginació, la narració i la tradició.
“La narració oral de contes i històries es remunta als orígens de la llengua parlada. Sobre la Tradició Oral va recaure durant mil·lennis la responsabilitat de salvaguardar la cosmogonia, el coneixement, l’ànima de les societats primitives. I això succeeix encara en molts llocs del món en els quals l’escriptura no existeix”, explica el director del festival, Rubén Martínez, que defensa que en la societat actual, industrialitzada i tecnològica, la comunicació “a distància” sembla que hagi deixat la narració oral sense sentit. “Tot el contrari. És ara quan més fan falta aquests espais que provoca la narració oral“, diu Martínez.
Contes per construir un país
El lema d’enguany del festival, que durant una setmana omplirà Barcelona de contes, és el de «Contes per construir un país». Durant aquests dies se celebraran més d’una quarantena d’activitats repartides en 30 emplaçaments diferents, com ara biblioteques, centres cívics i llibreries o espais com el de Casa Amèrica, Ateneu Rosa de Foc, Casa Anita, Teatre El Almazen, Harlem Jazz Club i els municipis de Cardedeu i Gavà. Es faran actes espectacles per a adults, infantils, tallers, conferències, maratons, presentacions de llibres i contes als hospitals, protagonitzats per contacontes procedents d’Alemanya, Brasil, Colòmbia, Cuba, Itàlia, Veneçuela, així com de Madrid, Castella i Lleó, La Rioja i Catalunya.
La inauguració del festival té lloc aquest dilluns, 16 d’octubre, a la sala Luz de Gas el dilluns 16 d’octubre a les 8 del vespre. L’acte, que és gratuït, comptarà amb les actuacions d’Aldo Méndez (Cuba), Jota Villaza (Colòmbia), Fanny Fuguet (Veneçuela), Felicia Fleck (Brasil), Ana Cristina Herreros (Madrid), Adelaide Mancuzo (Itàlia), Noemí Caballer, i la cantautora Meritxell Naranjo (Catalunya). – J. V.