Mini boscos urbans contra el canvi climàtic

La urgència climàtica ens està fent conscients de la necessitat de preservar el planeta. Una acció a petita escala que comença a proliferar amb l’objectiu de frenar el canvi climàtic és la dels anomenats ‘mini boscos’ o ‘boscos urbans’. A diversos països d’Europa, i també a casa nostra, comencen a proliferar aquests petits boscos amb els quals es volen crear espais on es pugui recuperar la biodiversitat.

Són boscos que es planten en espais reduïts dins les grans ciutats. Poden ser solars abandonats, patis d’escoles, el marge d’algunes carreteres. En aquests espais s’hi intenta plantar una àmplia varietat d’espècies per tal de recrear les capes d’un bosc natural.

La idea d’aquests mini boscos prové del Japó. El seu ideòleg va ser el botànic japonès Akira Miyawaki, desaparegut el passat mes de juliol, i que en va plantar més d’un miler al seu país. Per això també se’ls anomena boscos Miyawaki.

Miyawaki va tenir la idea dels mini boscos després d’observar que al Japó eren els boscos molt inflamables i tenien moltes debilitats. Això és perquè la indústria de la fusta ha fet proliferar els monocultius i les coníferes. Miyawaki va adonar-se que per tenir boscos forts i resistents als incendis calia plantar moltes espècies diferents que afavoreixin la biodiversitat.

A partir del concepte de vegetació natural potencial, aquest botànic va desenvolupar, provar i refinar un mètode d’enginyeria ecològica conegut com el “mètode Miyawaki” per restaurar els boscos a partir de llavors d’arbres nadius en sòls molt degradats.

La idea és plantar els mini boscos en espais urbans reduïts i abandonats, de manera que la vegetació conquereix aquestes zones i desenvolupa ràpidament nous hàbitats verds. Segons Miyawaki, aquests boscos en miniatura creixen deu vegades més ràpid i es fan trenta vegades més densos, a més d’acollir molta més biodiversitat que els boscos convencionals.

El secret d’aquest èxit radica en el fet que els arbres es planten molt junts, tres per metre quadrat. La biodiversitat d’un bosc permet emmagatzemar quaranta vegades més carboni que una sola espècie plantada. Precisament, l’objectiu d’aquests mini boscos de Miyawaki pretenen assegurar un alt nivell de biodiversitat i regenerar la terra en poc temps.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *