Mia Mottley, la veu de les víctimes de la crisi climàtica

Quan anava a l’escola, Mia Mottley va dir a la mestra que, de gran, seria la primera ministra de Barbados. Han passat més de quaranta anys i, des de 2018, Mia Mottley és la cap de govern de l’illa del Carib.

Amb la mateixa determinació amb què aquella noia va parlar a la seva professora, el mes passat Mottley va intervenir en la cimera del clima d’Egipte. Davant de mandataris d’arreu del món, la primera ministra de Barbados va afirmar que no és just que els països en via de desenvolupament siguin els més perjudicats per l’escalfament global.

“Nosaltres vam ser els que vam finançar la Revolució Industrial amb la nostra sang, la nostra suor i les nostres llàgrimes i ara n’hem de pagar el preu com a conseqüència dels gasos amb efecte hivernacle de la Revolució Industrial”, va dir en un discurs en què va alertar que, a mitjans de segle, la xifra de refugiats climàtics al planeta s’enfilarà fins als mil milions.

Mottley va ser una de les grans protagonistes de la COP27 de Sharm al-Sheikh. No és la primera vegada. En l’anterior cimera del clima, a Glasgow, ja va retreure als líders mundials que no fessin prou per limitar els efectes de l’escalfament global, una inacció que va qualificar de “pena de mort” per a països com el seu.  

Barbados, un país de menys de tres-cents mil  habitants, és uns dels territoris més amenaçats pels efectes de l’emergència climàtica. Aquesta illa coneguda per la producció de sucre, rom, els equips de criquet i la cantant Rihanna es troba a primera línia de la batalla contra l’escalfament global, amb la supervivència en joc davant l’augment del nivell del mar i els fenòmens meteorològics extrems.

Mottley va néixer el 1965 en una família benestant i molt lligada a la política. El seu avi va ser el primer alcalde de Bridgetown, la capital de Barbados, i el seu pare va ser cònsol general a Nova York i fiscal general de les Bermudes. Potser per genètica, Mottley és un animal polític. S’ha passat la vida esquerdant sostres de vidre: primera fiscal general, una de les ministres més joves, primera líder de l’oposició i primera cap de govern de l’illa.

També va ser la primera que, després que molts dels seus predecessors ho proposessin i ho posposessin, va fer el pas per convertir Barbados en una república i que Elisabet II deixés de ser-ne la cap d’estat

És una icona al seu país, on ha guanyat dues eleccions amb més del 70 per cent dels vots, cosa que li ha permès aconseguir  tots i cada un dels escons del Parlament. El seu estil proper i directe l’ha convertit en una estrella, capaç de citar Bob Marley en un discurs a les Nacions Unides o d’aparèixer a la portada de la revista Time com una de les 100 personalitats més influents del planeta.

Mottley ha situat Barbados com un emblema del moviment ecologista mundial. Ha impulsat un pla per eliminar els combustibles fòssils el 2030, vol plantar un milió d’arbres i projecta un futur en què cada casa de l’illa tingui plaques solars al sostre i un vehicle elèctric a la porta.

Més enllà de la justícia climàtica, defensa una reforma del sistema financer global, reparacions econòmiques d’Europa pel comerç d’esclaus, reformular el deute i lluitar contra la resistència antimicrobiana. Però no podrà fer res d’això si l’aigua cobreix del tot l’illa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.