Menjar insectes, una alternativa a la carn

La Comissió Europea ha donat recentment llum verda a la comercialització del grill domèstic com a aliment. Així, els grills es converteixen en el tercer insecte que es podrà consumir al mercat comunitari de la Unió Europea. Fins ara ja es podrien consumir les larves de l’escarabat de la farina i les llagostes migratòries. Així doncs, aviat podrem trobar grill domèstic com a ingredient alimentari. Estarà disponible congelat o sec, i també en pols. 

Aquesta notícia ens pot provocar tota mena de reaccions, que poden anar des de l’humor, la negació o el fàstic. Menjar insectes, fins ara, semblava un “plaer” reservat a aventurers que viatgen a països exòtics. La realitat, però, és que la nostra alimentació està experimentant una transformació obligada per la crisi climàtica. Cal buscar alternatives a la carn, i els insectes es presenten ara com una solució més o menys desesperada. 

Segons l’Organització per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), els insectes són una font alimentària “nutritiva i saludable amb alt contingut de greixos, proteïnes, vitamines, fibres i minerals”. Diuen els experts que aquests bitxos són rics en omega 3, calci, ferro i zinc. La CE també assenyala els insectes com una font de proteïnes alternativa que podrien facilitar el canvi cap a un sistema alimentari més sostenible. Tot plegat són maneres de dir-nos que ens anem acostumant a menjar grills, perquè els bistecs tenen els dies comptats.  

Per nosaltres, menjar insectes -entomofàgia- té certa càrrega de tabú, per raons culturals, com ho és per altres països el fet de menjar conill o cargols. Però en molts països asiàtics, a Amèrica Llatina i a l’Africa, els insectes formen part de la dieta des de temps immemorials. 

Els insectes presenten avantatges com ara que són abundants i fàcils de criar, molt més que les gallines o les vaques, que de forma activa o passiva són responsables també del canvi climàtic. I és que la producció massiva de carn comporta efectes secundaris tan poc innocents com ara emissions de gasos contaminants, desforestació, abocament de residus i pèrdua de biodiversitat.

A tot això cal sumar-hi l’impacte que el consum en excés de carn pot tenir en la salut, especialment quan consumim carn processada. Així doncs, ja ens podem anar fent a la idea que, en un futur no massa llunyà, la nostra alimentació es pot convertir, literalment, en una “olla de grills”. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.