Martín Duran: “El narcotràfic a Mèxic s’ha convertit en una cultura”


L’informe anual de Reporters sense Fronteres recull que aquest any 65 periodistes han mort assassinats. Síria encapçala aquesta llista seguida de Mèxic, on el 2017 han mort 11 reporters tot i ser un país teòricament en pau. En aquest estat el pes del narcotràfic és molt preocupant. De fet, l’organització el Càrtel de Sinaloa avui és una de les més importants del món.

Aquesta setmana, al programa ‘Valors a l’alça’ de La Xarxa, hem entrevistat al periodista mexicà Martín Durán, qui temporalment viu a Barcelona dins el programa d’acollida de Defensors dels Drets Humans amenaçats per la seva tasca. El periodista ha explicat que “el narcotràfic a Mèxic s’ha convertit en una cultura i en una forma de vida i aquest és avui el gran problema per eradicar-lo”.

A més, ha recordat que els narcotraficants disposen d’un gran suport social i econòmic, però també polític: “El cartel de Sinaloa és avui una empresa que banya de sang i governa políticament a moltes regions de Mèxic”. I, per això, ha assegurat que per trencar aquest lligam “cal generar una societat que controli la violència i acabi amb la cultura de l’odi”.“Els mexicans tracten de protegir-se i de sobreviure, però per molt que vulguem dormir el monstre de desapareixerà”, ha afegit.

Bhai Nepal i “La pell escrita”

En aquest mateix programa, concretament a la secció “Gent amb Valors”, també hem conegut a la ONG Bhai Nepal, entitat formada per joves mataronins que té per objectiu millorar les condicions de vida dels nens i nenes que viuen en diversos orfenats de la zona.

A més, ens ha visitat el guionista i escriptor Manel Bonany que en aquest moment està immers en “La pell escrita”, una obra que porta als escenaris la vida d’una dona transgènere a través d’un monòleg i que va escriure fa vuit anys però que no va poder portar estrenar “perquè el tema es considerava massa extrem”, en canvi ara “impacta i emociona el públic”.

I hem acabat el programa parlant de sèries. La nostra experta en tendències, la periodista Judith Vives, ens n’ha recomanat algunes en què les dones hi tenen un paper molt destacat.

Si voleu sentir tots aquests continguts ho podeu fer a:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *