Marta Burguet: “El més complicat de la pau no és negociar-la, sinó mantenir-la”

Marta Burguet, doctora en pedagogia.
Marta Burguet, doctora en pedagogia.

D’aquí pocs dies, el 30 de gener, la majoria d’escoles de Catalunya celebraran el DENIP, com es coneix el Dia Escolar de la No-violència i la Pau, una data marcada en el calendari des de l’any 1964 i escollidaperquè coincideix amb la mort de Gandhi. Els experts recorden però que això no és tasca exclusivament d’un sol dia.

“El DENIP és un dia de sensibilització, però s’ha de generar cultura de pau tot l’any i no solament a les escoles, ja que en falta en molts entorns de convivència”, recorda Marta Buguet, doctora en Pedagogia per la UB, experta en temes de pau i conflictes i coautora del llibre “Educació per a una cultura de pau. Una proposta des de la pedagogia i la neurociència” (Publicacions i Edicions de la Universitat de Barcelona, 2015).

De fet, segons aquesta experta, el primer pas per construir la pau és admetre el conflicte. “Un espai de convivència humana és necessariament conflictiu, tant que un espai sense conflictes és sospitós. Per tant, per resoldre els conflictes primer s’han de fer emergir” assegura Buguet.

Ara bé, dit això, també puntualitza: “La resolució dels conflictes avui no és triar entre A o B, generalment és necessari trobar respostes alternatives, intuïtives i creatives i prendre-s’ho amb sentit de l’humor”. Però sobretot avui també es necessari potenciar dues eines bàsiques per la construcció de la pau: l’educació en valors i el diàleg.

Burguet reconeix que la tasca és agosarada, complicada, però no impossible. “La gestió dels conflictes a favor de la pau, a diferència de les pedagogies de la dormició i la indiferència, demana compromís” i per això “el més complicat de la pau no és negociar-la, sinó mantenir-la”.

Escolta l’entrevista sencera a Marta Burguet a:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *