Aprenem Autisme, organitzadora de la cursa CorreBlau, és una entitat referent en la defensa dels drets de les persones amb autisme i de les seves famílies. Mario Gil és membre d’aquesta associació.
Aprenem Autisme defensa les necessitats de les persones amb un trastorn de l’espectre autista i de les seves famílies. Quines són?
Les necessitats són molt àmplies. Per una banda, el que més preocupa a les famílies és l’escolarització. Actualment, tot i que la llei diu que l’escola catalana és inclusiva, ens trobem que no és així. Moltes famílies acaben marxant de l’escola ordinària cap a l’escola d’educació especial, i les famílies que es queden a l’escola ordinària no tenen els suports necessaris per la falta de recursos que hi ha avui al sistema educatiu.
Aquestes dificultats en l’àmbit educatiu també existeixen al món laboral?
Tenim molta feina per fer tant en la part educativa com en la part laboral. Malauradament, les xifres d’atur en el col·lectiu autista són superiors al 80 per cent. Això demostra que la societat encara no està del tot preparada per acollir aquest col·lectiu al mercat laboral. Des d’Aprenem treballem no només amb la part educativa, sinó que també ajudem amb la transició a la vida adulta, i formem les persones autistes per facilitar aquesta transició al món laboral. Per exemple, busquem col·laboracions amb empreses per fer programes d’inserció laboral.
En el cas de l’autisme, quina importància té la detecció precoç?
Dins de la desconeixença que hi ha en l’origen de l’autisme, el que és evident és que, com més aviat fem la detecció de l’autisme i abans hi comencem a treballar, és molt millor per al creixement d’aquests nens. Per tant, el fet de detectar-ho de manera ràpida ens permet aplicar teràpies adequades i obtenir uns resultats molt més eficients a mesura que van creixent.
Quins són els deures que tenim com a societat davant de les persones amb autisme?
Quan es parla d’autisme, ens ve la imatge d’un nen o nena que no es vol comunicar, que no vol jugar amb altres nens, que està tancat en el seu món, i això realment no és així. És cert que hi ha una dificultat de comunicació, però això no vol dir que no es vulguin comunicar o que no vulguin jugar amb altres nens, sinó que no saben ben bé com fer-ho. Les persones autistes també tenen aquesta necessitat d’interacció amb els seus similars, però tenen la dificultat que no ho fan de la mateixa manera que un nen neurotípic. Llavors, els hem d’ajudar en aquest sentit, a explicar-ho des del punt de vista de les famílies, a explicar-ho als altres pares i mares, perquè ells també ensenyin als seus fills a jugar amb aquests nens i a entendre que aquests comportaments que poden semblar estranys només indiquen que realment cada persona és diferent.
Una de les activitats més importants que organitza Aprenem Autisme és la CorreBlau. En què consisteix?
És una cursa que va començar fa nou anys. A la primera edició vam ser 300 persones i aquest any ja hem superat els 2.200 corredors, el nostre rècord de participació. Realment és un acte molt bonic perquè serveix per visibilitzar una mica la realitat de l’autisme i trencar mites.