El Dia internacional de la Dona ha tornat a posar damunt la taula una qüestió encara no superada: la desigualtat entre homes i dones. Algunes dades són exemple d’aquesta realitat: les dones cobren, per fer la mateixa feina que els seus companys, un 30% menys. La sociòloga, filòsofa i ex directora de l’Institut Català de les Dones, Marina Subirats, assegura que el problema rau en què “vivim en un món androcèntric”.
“Els homes només valoren i mesuren allò que fan els altres homes”, la qual cosa “no és ni tan sols mala voluntat, ja que ells ni se n’adonen”, explica. D’aquesta manera, assegura, “la feina de les dones continua sent una cosa menys apreciada, com s’evidencia en alguns sectors, com el món de l’esport”.
En aquest sentit, la filòsofa afirma que “no es valoren igual les feines considerades masculines que les considerades femenines”. De fet, “quan les dones s’introdueixen a una feina habitualment feta pels homes, baixa de prestigi”. Un prejudici – valorar més positivament la feina dels homes- que “no hem superat i que encara som lluny de superar-lo”.
Si tenim en compte aquest diagnòstic, Subirats aposta per eliminar els gèneres, “una cosa absolutament arbitrària”. A més, adverteix, que avui el pitjor enemic pel progrés de les dones són els mitjans de comunicació perquè “segueixen projectant, sobretot a través de la publicitat, però també de les sèries i d’alguns programes, uns estereotips de dones molt antics, molt tancats, i només posen èmfasi contínuament en el seu cos”.
Demanada per la poca contribució a la causa feminista de dones com l’actual primera dama dels Estats Units, Melanie Trump, Subirats reconeix que “és una dona objecte i la seva única funció és que ell, el president dels Estats Units, llueixi”.
De fet, “només pel fet de ser dona no vol dir que tinguis consciència feminista, igual que per ser treballador no vol dir que tinguis consciència dels interessos i problemes dels treballadors i que no acabis votant partits de dreta i extrema dreta com passa actualment”, acalareix Subirats. – SANDRA BALAGUÉ.
Escolta l’entrevista sencera a: