Han passat 85 anys del final de la Guerra Civil, però Joan Busquets continua lluitant. L’últim maqui català que encara viu reclama que el reconeguin com a víctima del franquisme i una indemnització d’un milió d’euros pels anys de presó i les seqüeles físiques i psicològiques que encara li suposen.
Massa jove per lluitar a la guerra, Busquets va marxar a França en els primers anys del franquisme, quan encara era adolescent. Allà, va conèixer exiliats de la CNT i va incorporar-se als maquis. Amb el sobrenom d’El Senzill, va lluitar al costat de guerrillers com Valentí Massana i Ramon Vila.
En una de les entrades a Catalunya, va ser detingut, torturat i condemnat a mort. Finalment, van commutar-li la pena: va passar vint anys a la presó, dels 21 als 41. Quan en va sortir, no va voler continuar vivint a l’Espanya franquista i va marxar altra vegada cap a França, d’on ja no va tornar.
Ara, amb 96 anys, viu a Normandia, des d’on encara escriu articles per al butlletí de la CGT del Berguedà. A tocar de l’Atlàntic, espera un últim gest de reparació sabent que se li està acabant el temps.
Mica en mica, les persones com Busquets, que van viure la guerra i la dictadura, van marxant. I, amb ells, una part de la història que cada vegada és més desconeguda. És un tros del passat que està a punt de desaparèixer per sempre i, de vegades, sembla que tampoc ens preocupa massa.
Hola,
us escric des de l’Ateneu cooperatiu La Baula, a Lleida. Ja fa anys que vam instaurar el premi 2N a la lluita antifeixista i per les llibertats.
En aquesta edició ens agradaria poder reconèixer a l’últim maqui català. Hem vist ue viu a França, vosaltres ens podríeu facilitar el contacte ?