L’Spinosaurus ens qüestiona el passat i el futur

Una de les sortides que es pot fer amb família aquest agost és anar al Museu Blau on hi ha un dinosaure més gran que el T-Rex: l’Spinosaurus. Aquesta criatura va ser la primera a adaptar el seu cos per a nedar, i el més gran entre els dinosaures carnívors que es coneix. La National Geographic Society i la Universitat de Chicago han treballat compilant fòssils de diverses col·leccions que s’exposen al voltant una rèplica d’esquelet del dinosaure. L’exposició “Spinosaurus, el gegant perdut del creataci” s’acaba el 3 de setembre. Encara hi sou a temps!

L’Spinosaurus, més gran que el Tyrannosaurus Rex, té unes característiques que el fan únic: el crani semblant al d’un cocodril, una immensa cresta dorsal i potes posteriors curtes per desplaçar-se a l’aigua. La seva història també és molt interessant. La primera fase del recorregut parla precisament d’això. Ernst Stomer, paleontòleg alemany, va descobrir un primer esquelet al 1912 al desert del Sàhara. Aquest es va exposar al Museu de Baviera, però a causa dels bombardejos de la II Guerra Mundial, va desaparèixer. És una llàstima saber que ossos que es van conservar durant tants segles, en una nit van ser destruïts pels conflictes entre els humans.

Més d’un segle després de la II Guerra Mundial, els exploradors i paleontòlegs Nizar Ibrahim i Paul Sereno han treballat submergint-se en el comerç clandestí dels fòssils i emprant les possibilitats de noves tecnologies (realització de tomografies computades dels ossos, integració de les parts anatòmiques inexistents, modelatge amb “argila digital” dels ossos inexistents, muntatge digital de l’esquelet amb les 83 vèrtebres i la impressió os a os amb una impressora 3D, el revestiment de l’esquelet amb pell digital) han pogut recuperar un esquelet més complet que el de l’exemplar perdut d’Stromer. Aquesta exposició ja ha passat per Berlín i Milà tenint una gran acollida per part del públic i ara arriba a Barcelona fent coincidir el 15è aniversari de la revista National Geographic a Espanya.

Aquesta proposta ressalta el valor de la natura i la història, i ens fa reflexionar sobre el comportament d’aquests animals del passat i el futur de la humanitat. Per què es van extingir els dinosaures? Per què s’extingeixen ara altres animals? El canvi climàtic pot fer canviar el nostre planeta tant com perquè els humans també en patim les conseqüències? A aquest pas també ens extingirem nosaltres? – LUCIA MONTOBBIO.

Dates: FinS el 03/09/2017. Lloc: Sala exposicions temporals del Museu Blau. Horari: De dimarts a dissabte, de 10 a 19h, Diumenges i festius, de 10 a 20 h. Preu: 6,5 € (reduïda: 4,50 €). Adreça: Plaça Leonardo da Vinci, 4-5, Parc del Fòrum. Tel.: 932566002. E-mail: museuciencies@bcn.cat

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *