Lluís Bernabé: ‘Aquesta Marató és per ajudar els que ja ajuden’

Sota el lema Que ningú es quedi fora de joc, TV3, Catalunya Ràdio i la Fundació la Marató de TV3 amb l’impuls del Departament de Benestar Social i Família han organitzat pel proper diumenge 27 de maig, amb caràcter extraordinari, la primera Marató de la Pobresa. Lluís Bernabé, director de la Marató de la Pobresa

L’organització de la Marató és conjunta entre TV3, Catalunya Ràdio, la Fundació de la Marató i el Departament de Benestar Social. D’on sorgeix la idea?
És una idea conjunta. La Fundació de la Marató fa vint anys que treballa i en tot aquest temps ens han arribat diferents demandes socials. Però especialment des del 2008, quan la situació econòmica va fer un tomb, aquestes van augmentar. En aquest sentit, les entitats del Tercer Sector ens feien pressió positiva perquè els donéssim un cop de mà. A més, des dels informatius de TV3 també ja feia temps que intentaven tenir una sensibilitat especial cap al tema de pobresa. No sé concretament d’on va sorgir, però de seguida va ser molt ben acollida.

Un 20 per cent de la població catalana viu sota el llindar de la pobresa. Ha canviat molt la pobresa els darrers anys?
Segons ens han explicat les entitats abans hi havia exclusivament una pobresa estructural. Ara, aquesta continua, però se li ha afegit un grup de “nous pobres” provinents de la classe mitjana, que fins ara no duien l’etiqueta de “en risc d’exclusió social” i residents a barris fins ara no estigmatitzats per la pobresa. Aquest tipus de pobresa és temporal, però també costa més lluitar-hi.

Tothom té al cap la Marató nadalenca. Aquesta tindrà el mateix format?
Serà un programa similar, començarà a mig matí i acabarà a la mitja nit sota la conducció d’Antoni Bassas i Agnès Marquès, però no treballarem amb els mateixos elements. En aquest cas el programa es basarà molt en reportatges, els quals ens serviran per mostrar les diferents cares de la pobresa. En els reportatges volem explicar històries de famílies i de persones, amb noms i cognoms, amb passat, present i futur.

Quin és el principal objectiu de la Marató?
El principal objectiu és sensibilitzar, divulgar i mobilitzar. També hi haurà un marcador que comptabilitzarà els diners, però fer augmentar aquest marcador, encara que òbviament és important, no és el nostre principal objectiu.

No temen que programa pugui fer augmentar la depressió general que viu el país?
No. Explicarem les coses sempre amb sentit positiu. Pobresa no és només negativisme. Sí que és molt trist tenir un milió i mig de persones en situació de pobresa, però aquesta gent no s’està al carrer ; per sort hi ha moltes entitats que des de fa molts anys treballen per aconseguir que aquest grup no estigui sense llar. Per tant, el missatge no és posar de relleu la xifra, sinó explicar que si entre tots col·laborem, aquesta gent, molt propera a nosaltres, pot tenir una situació més digna.

Per tant, els testimonis amb els suport de les entitats aguantaran el pes principal del programa…
Sí, però a part dels projectes de les entitats també hi ha accions individuals, positives que volem explicar. Per exemple, veïnes que ajuden a dones grans que viuen soles i no poden pagar les factures ni anar a comprar. Nosaltres, però, no pretenem mostrar caritat sinó assistència, acompanyament i seguiment.

Ensenyar a pescar i no repartir peix…
Això mateix. A través de casos concrets, volem explicar com s’intenta que les persones, a partir de projectes concrets, tornin a formar part de la societat.

Com es transmet aquest missatge perquè no quedi ni massa paternalista, ni massa fred, ni massa ensucrat…?
A tots els reportatges hi haurà un voluntari d’una entitat que d’alguna manera explicarà com s’està treballant amb aquesta persona o família perquè l’espectador vegi que els seus diners no són caritat, sinó que aniran destinats a projectes que serveixen per permetre que el màxim de persones se’n puguin sortir. També hi haurà entrevistes a persones que estan treballant al Tercer Sector. Nosaltres no farem dogma, només de transmissors.

Saber transmetre aquest missatge sense que la gent canviï de canal és un repte per a vosaltres?
No és un programa concebut per emetre’l cada setmana; serà un programa puntual i únic. La Marató del mes de desembre també és un programa de divulgació i de transmissió de valors, però gràcies a la feina feta aquests anys s’ha consolidat. No sé què passarà amb aquest.

Hi ha hagut la polèmica del PIRMI, les retallades en ajudes socials… us preocupa que algun missatge es pugui convertir en crítica política?
No, en absolut, això no ens preocupa. Cada persona ens explicarà la seva vida i nosaltres no ens inventarem res. Això sí, intentarem sortir dels estigmes: hi ha persones pobres drogoaddictes i alcohòliques, però no totes les persones en exclusió social tenen aquests problemes.

Aquesta Marató serà excepcional, malgrat que la crisi està resultant llarga?
Sí, és puntual donada la situació de demanda social. Ara es fa aquesta marató per ajudar els que ajuden i al desembre tornem amb La Marató científica.

Quin suport ha brindat a la iniciativa el sector empresarial, ja que en aquest moment la situació no és bona per a ningú?
Ha estat increïble. Som molt conscients que ara tota col·laboració representa un gran esforç. En aquest sentit és admirable la feina que s’està fent, sobretot si tenim en compte que d’aquí sis mesos els demanarem una altra col·laboració.

Què es farà amb aquests diners?
Aquests diners serviran per finançar projectes de l’àmbit de l’assistència, l’habitatge, la inserció socio-laboral i la infància. En aquest moment la convocatòria de la Fundació La Marató de TV3 per a projectes s’ha tancat amb 235 propostes presentades. I molt poc després del 27 de maig, davant la urgència de la situació, ja se sabran quins d’aquests  projectes es financen.

Quan parlem d’entitats del Tercer Sector a quantes ens referim?
La taula del Tercer Sector aglutina 29 organitzacions de segon nivell (federacions i agrupacions) que representen més de tres mil entitats no lucratives que treballen per la inclusió i la cohesió social. Algunes són històriques i altres  noves, però totes arriben on no arriba la família i els amics.

Aquesta vegada també hi haurà activitats arreu del país?
Sí, un dels nostres objectius és la mobilització. Convidem totes les entitats del país, relacionades o no amb el Tercer SWctor, perquè facin qualsevol acció com es fa en l’altre Marató i nosaltres intentarem donar-li visibilitat des de la web i des del mateix programa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *