Lily Gladstone: L’ewok peu negre

Si Lily Gladstone és actriu és gràcies a La guerra de les galàxies. No perquè hi hagi sortit ni perquè en sigui una gran fan, sinó perquè, quan era una nena, va quedar embadalida amb els ewoks. Tant, que volia ser una d’aquelles criatures peludes i baixetes del planeta Endor com els que surten a les històries dels Skywalker. Quan els seus pares li van explicar que, en realitat, eren actors, va decidir que de gran volia ser actriu.

El 7 de gener, la nena que volia ser un ewok va fer història en convertir-se en la primera persona indígena que guanya el Globus d’Or (equivalent televisiu dels Oscars) a la millor actriu. Gladstone va ser distingida pel seu paper a Killers of the flower moon, la pel·lícula en què comparteix protagonisme amb Leonardo DiCaprio i Robert De Niro.

En recollir el premi, va dir unes paraules en la llengua dels peus negres, el siksiká, pròpia dels pobles indígenes d’on ara hi ha l’estat de Montana i la província canadenca d’Alberta. Aquells pocs segons de directe en una gala vista arreu del món van ser una projecció pública inèdita per a una llengua minoritària i minoritzada com la dels peus negres.

La imatge de Gladstone aplaudida després de parlar en una llengua indígena contrasta amb els xiulets que va rebre fa cinquanta anys Sacheen Littlefeather quan va pujar a l’escenari dels Oscars en nom de Marlon Brando. Com si, amb els anys, Hollywood hagués après a valorar la importància de tots els orígens i totes les llengües.

Lily Gladstone va créixer a la reserva indígena dels peus negres, a Montana (oest dels Estats Units), filla de pare amb arrels peus negres i nez percés i mare blanca. Quan tenia onze anys, la família es va traslladar a Seattle per raons econòmiques, però va mantenir el contacte amb la comunitat. Des de petita, les arrels indígenes no han estat mai una cosa a amagar, sinó un orgull. Ara, molts anys després, sovint apareix a les catifes vermelles portant roba inspirada en peces dels nadius nord-americans.

Després de graduar-se amb honors a la Universitat de Montana, va treballar en una companyia de teatre escolar explicant la història dels indígenes nord-americans en teatres locals. I l’any 2020, en plena pandèmia, sense feina i amb tot just unes quantes pel·lícules independents a la motxilla, va estar a punt d’enviar el currículum al Departament d’Agricultura per fer seguiment d’abelles, una de les seves grans aficions. Aleshores va rebre la trucada de Martin Scorsese per fer-li una prova per a Killers of the flower moon.

A la pel·lícula, Gladstone interpreta Mollie Burkhart, una dona osage supervivent dels assassinats que hi va haver a principis del segle XX per quedar-se amb les terres indígenes d’Oklahoma, on s’hi havia descobert petroli. Uns fets que van passar de debò i que molt majoritàriament van quedar impunes.

No és difícil endevinar un missatge de reparació històrica en el gest de Lily Gladstone de parlar en siksiká davant la flor i la nata del cinema dels Estats Units. En el discurs d’agraïment, també va reclamar més pel·lícules que expliquin la història dels nadius americans. I, per aconseguir-ho, té clar quin és el camí… el dels ewoks de La guerra de les galàxies. Tal com va dir en una entrevista: “Són un gran exemple de resistència indígena… van aconseguir enderrocar l’Imperi”.

“No és difícil endevinar un missatge de reparació històrica en el gest de parlar en siksiká davant la flor i nata del cinema dels Estats Units”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *