Fa un any, una zona abandonada de 600m2 del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va començar a transformar-se en un espai agro-urbà. Avui, més de quaranta voluntaris, entre els quals hi ha estudiants, professors, personal i veïns, participen en aquest hort social. De fet, des que aquest projecte va guanyar el premi a la millor iniciativa d’innovació social de la URV no ha parat de créixer.
La feina que han hagut de fer durant aquest any per acondicionar el terreny ha estat dura, ja que inicialment van topar-se amb un sòl més malmès del que esperaven, però des del juliol l’hort, dividit en 22 parcel·les, ja produeix productes de temporada.
Però també, segons explica Susanna Borràs, Coordinadora del Màster Universitari en Dret Ambiental d’aquesta universitat i promotora del projecte, alguna cosa més: solidaritat, amistat, integració i empatia respecte la diferència. “L’hort és l’excusa per tornar a fomentar la convivència entre la universitat i la ciutat”, explica Borràs.
I és a part dels voluntaris, també hi ha tres entitats socials que participen de l’hort, reforçant la seva dimensió social: Centre de Dia L’Onada; Associació Asperger del Camp de Tarragona; i l’Associació Quatre Potes. Amb ells es potencia l’aprenentatge basat en el respecte de les persones majors, les persones amb síndrome d’Asperger i vers els animals.
Malgrat l’èxit, el projecte necessita avançar i finançar-se de nou, per consolidar-se i enfortir-se. I, per això, ara han engegat una campanya a través de la Fundació Triodos sota el lema “(Im)plantem valors a la universitat”. I és que, segons Borràs, amb un hort com aquest “cada dia se sembren valors que poden transformar una mica la Universitat, la ciutat i fer front a les injustícies”. – REDACCIÓ.
Escolta l’entrevista a Susanna Borràs: