Les xarxes socials i els mòbils fomenten els trastorns alimentaris

Foto: Benjamin Watson / Flickr (CC)
Foto: Benjamin Watson / Flickr (CC)

Fer apologia de trastorns alimentaris com l’anorèxia o la bulímia per mitjà d’internet no és delicte. De fet, hi ha milers de webs que els promouen no com a malalties mentals, sinó com un estil de vida que s’ha de seguir. Però a aquesta realitat ara se li han sumat les xarxes socials tipus Instagram, Snapchat o el mateix Whatsapp, on a través d’imatges es generen competicions entre adolescents que volen estar extramadament primes.

Marga Serra, professora dels estudis de salut de la UOC i experta en educació nutricional, considera que “si no hi ha un control i una educació a les xarxes es produeix aquest desgavell”. I assegura que “ara s’ha arribat al punt que les noies es posen reptes entre les amigues, i hashtags determinats que fan que es copiïn entre elles”. Això explica, per exemple, que actualment es comptin més de 4,5 milions de fotos penjades a la xarxa social Instagram amb l’etiqueta #anorèxia.

“El boom en la quantitat de mòbils que tenen els adolescents al seu abast i aquest prototip de bellesa actual que cada cop se centra més en l’extrema primor” són, per Serra, les principals causes de l’augment d’aquest fenomen. Un fenomen que es dóna sobretot entre les mateixes noies malaltes. “Generalment les persones que posen aquesta mena d’etiquetes són nenes o adolescents que ja tenen alguna patologia relacionada amb l’anorèxia o la bulímia”, afirma.

Pel que fa a les mesures que cal prendre, l’educació està al centre de tot. “S’hauria d’educar: cal fer una crida als pares a que facin un esforç per adaptar-se a aquesta nova era digital i que així puguin educar els seus fills”, opina Serra. I aconsella: ”Cal que els pares vacunin els fills contra el món superflu de culte a la imatge que tenim. A més cal saber-los escoltar i fomentar-los l’autoestima i explicar la pluralitat de cossos que existeixen al món. I fer al menys un àpat junts tota la família”. – SANDRA BALAGUÉ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *