Les rebels de Sabarimala

Sabarimala és el centre de peregrinació hindú més gran del món, situat a la regió de Kerala, a l’extrem del sud-est de l’Índia. S’estima que prop de 50 milions d’homes el visiten a l’any per venerar a Ayyappan, el Déu que va jurar celibat després de derrotar a un dimoni poderós amb cos de dona. Segons la llegenda, un cop vençuda li va demanar matrimoni, però Ayyappan s’hi va negar, ja que el seu destí era retirar-se al bosc per respondre les oracions dels seus devots. 

Fins a gener del 2019, a Sabarimala només hi podien entrar homes de qualsevol edat i dones en edat no menstrual. És a dir, nenes menors de deu anys i dones majors de cinquanta. Segons la tradició, que una dona en edat reproductiva pugui aparèixer el temple pot ofendre la deïtat, a més de debilitar les seves energies. 

Ara bé, aquesta dinàmica es va trencar per primera vegada la matinada del 2 de gener del 2019, quan la professora Bindu Ammini i l’assistenta social Kanaka Durga van aconseguir entrar al temple després d’un altre intent fallit el 24 de desembre del 2018. 

Tot això passava pocs mesos després que el Tribunal Suprem de l’Índia aprovés una llei que aixecava la prohibició de les dones d’accedir als temples i que deixava clar que “la devoció no pot estar subscrita a gènere”. Malgrat la nova legislatura, però, molts homes hindús fonamentalistes es van negar a acceptar el fet que les dones amb edat de menstruar visitin el temple. I, Bindu i Kanka van haver d’entrar i marxar escoltades per la policia.

Per altra banda, aquest acte desafiant de Bindu i Kanaka també va provocar que milers de dones sortissin als carrers de Kerala per reclamar la igualtat en forma d’una cadena humana de 620 kilòmetres de distància. Però, hores més tard, els fonamentalistes tornaven als carrers. 

Durant el gener del 2019, Kerala va ser un esclat de violència. Es van produir més de 1.700 detencions i centenars de ferits. El 4 de gener, Sasilaka, de quaranta-set anys, va aparèixer a les portades dels diaris internacionals per haver estat la tercera dona que entrava al temple.

La revolta de les dones hindús de Kerala ja no tenia aturador. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *