Durant els darrers dos mesos, la crisi del coronavirus ha posat molt més en evidència les desigualtats persistents entre homes i dones. Les dones presenten unes taxes més elevades de contagis de COVID-19 que no pas els homes, però, en canvi, s’ha detectat una mortalitat més alta en el cas dels homes en tots els grups d’edat.
Aquesta és una de les conclusions de l’estudi Desigualtats socioeconòmiques en el nombre de casos i la mortalitat per COVID-19 a Catalunya, que demostra que l’impacte també és més elevat en persones d’un nivell socioeconòmic més baix. D’acord amb un informe del sindicat UGT, el 75,53% de persones ocupades en activitats sanitàries i en serveis socials són dones.
A les residències de gent gran, la presència de les dones arriba a ser del 83%. Així, doncs, les xifres mostren que les dones han estat les més exposades durant la crisi sanitària del coronavirus. Les desigualtats també s’han posat de manifest en el confinament a les llars, on bona part de la càrrega de la feina domèstica i familiar recau habitualment sobre les dones.
La COVID-19, però, no ha generat un escenari nou, segons la professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC, Ana Gálvez , només ha accentuat “aspectes de desigualtat en la distribució de rols”. Ara bé, aquest nou escenari ben aprofitat, podria oferir “oportunitats pedagògiques”.
“Aquests dies, tant l’home com la dona han hagut de fer teletreball amb els infants a casa, i els homes han pogut participar de manera més activa i equitativa en la cura dels fills i filles i en les responsabilitats domèstiques”, recorda. Una implicació que no es pot perdre. A, més aquests dies, també ens hem adonat, segons Gálvez que “el treball de cura, en totes les dimensions, ha de ser al centre de les nostres preocupacions com a societat, de les polítiques públiques i de les estructures de les nostres organitzacions”.