S’ha dit moltes vegades que la crisi de l’Espanya de la Transició necessita una nova forma de fer política i aquesta necessitat sembla haver fet aparèixer tota una sèrie de noves formacions polítiques. A Catalunya, el Procés Sobiranista també beu d’aquest desig de nova política. Però existeix, avui, realment, una nova política? Què vol dir ‘nova política’?
Amb la voluntat de debatre i poder trobar resposta a aquestes preguntes, l’Ateneu Barcelonès i la revista Valors – que el passat mes d’octubre ja va dedicar un número a aquest mateix tema- hem organitzat un cicle de conferències que porten per títol ‘Un nou temps. Una nova política?’. I en una de les quals ens centrarem en un dels valors claus d’aquest debat: la transparència.
El cicle serà inaugurat el proper dimarts 26 de gener, per Daniel Innerarity, catedràtic de Filosofia Política i Social, director de l’Instituto Globernance del País Basc i autor, entre altres, del llibre “La política en tiempos de la indignación”. Ell basarà la seva conferència en una pregunta: “Existeix avui una nova política?.
La segona de les sessions, just una setmana després, el dimarts 2 de febrer, versarà sobre ‘La transparència, un nou marc necessari?‘ i els protagonistes del debat seran Ferran Sáez, doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona i professor titular a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull, i Albert Sáez, doctor en periodisme, director adjunt d’El Periódico i professor a la Universitat Ramon Llull.
I, finalment, no es pot parlar de política sense tenir en compte la veu dels polítics. En la tercera de les sessions, que tindrà lloc el 9 de febrer, titulada ‘Sobre el terreny‘, sentirem què en pensem sobre la vella i la nova política, l’exdiputat de la CUP, Quim Arrufat i l’exdiputada del PSC, Laia Bonet. Totes les sessions, obertes a tot el públic, tindran lloc a les 7 de la tarda, a la Sala Oriol Bohigas de l’Ateneu (C/ Canuda, 6. Barcelona).