L’Anuari dels Valors 2015 recorda els “límits de les aspiracions”

Portada
Portada

En cada edició de l’Anuari dels Valors, que publica l’Observatori dels Valors (ESADE i la Fundació Carulla), i aquest ja és el tercer, a la contraportada llisten els valors protagonistes d’aquell any.

En un 2015 en què els tres temes que més portades de diari han ocupat han estat la crisi humanitària derivada de l’èxode de refugiats procedents de l’Orient Mitjà, l’impacte i les conseqüències dels atemptats terroristes vinculats a Estats Islàmic i el conflicte polític–econòmic entre Grècia i Europa, no és d’estranyar que en aquesta ocasió s’apel·lin valors com: la solidaritat, l’hospitalitat, la responsabilitat, la cohesió, la llibertat, la seguretat, la integració, la tolerància, la democràcia, la legitimitat, la sobirania, la unitat i la reciprocitat.

De fet, com ve s’apunta en el pròleg d’aquesta edició, “es tracta de tres temàtiques ben diferents i a l’hora molt significatives des de l’òptica dels valors”, i que curiosament cap d’elles s’han viscut directament a casa nostra. Ara bé, tenen algun element compartit?Segons els autors d’aquest estudi, “els límits de les aspiracions”, títol d’aquesta edició de l’Anuari.

“Els valors són fets reals, operatius, però tenen sempre, consubstancialment, una notable vocació aspiracional d’horitzó, de guia cap on anar. No tota aspiració és un valor, però tot valor és aspiracional”, sentencien. Visualitzacions de futur que han de tenir el punt just de realisme per no convertir-nos en il·lusos, però tampoc en passius resignats.

Un punt equilibrat i crític que en cada un dels tres temes ens obre un ampli ventalls de preguntes de gran interès i d’una necessària reflexió en profunditat. Per exemple, en el cas dels refugiats: Quins són els límits de la nostra capacitat d’hospitalitat? Sincerament, es pot pensar en una política de “portes obertes”? O, en el cas del terrorisme: Som conscients de la nostra responsabilitat en tota aquesta història? He fet tot el què estava al nostre abast per integrar les persones d’origen cultural diferent? I en el tercer dels temes sorgeixen preguntes com: Quins sobirania estatal és possible avui? Com hem d’establir els límits de la societat del benestar?

Es tracta de grans temes, tots tres amb continuïtat al llarg del 2016, que demanen una profunda reflexió i autocrítica perquè interpel·len directament els nostres valors personals i comunitaris. Problemes d’afectació global, que com s’afirma a l’editorial d’aquest Anuari dels Valors 2015, “demanen noves respostes de naturalesa jurídica i política, però també d’ordre ètic i valoratiu”. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *