‘Langtang’, la història d’un viatge al nucli del terratrèmol del Nepal

El passat mes d’abril, Kilian Jornet i el seu equip , format per l’alpinista Jordi Tosas i el càmera Sébastien Montaz – Rosset , es preparaven per a una expedició a l’Everest dins el tercer any del projecte Summits of My Life. Dos dies abans de marxar, però, Nepal va ser víctima d’un fort terratrèmol que va provocar set mil víctimes mortals.

Una de les zones més afectades va ser la vall de Langtang, on Jordi Tosas hi té grans amics. Malgrat l’adversitat, l’equip va decidir deixar de banda el repte esportiu i viatjar igualment al país i donar un cop de mà en diferents projectes de reconstrucció de les zones afectades.

Com si fos un “diari de viatge” s’acaba d’estrenar als cinemes de Catalunya el documental “Langtang”, el qual té com a finalitat recollir fons per construir 116 habitatges en aquesta zona, “conscienciar la gent que cal tornar al país i demostrar que estem al seu costat”, segons explica l’alpinista.

“Nepal és un país agrícola, molt pobre i depèn molt del turisme. La gent de la Vall de Lantang tenia molt poc i el que poc que tenia ha quedat enterrat”, explica Tosas. “Els nepalesos viuen del dia a dia, estan acostumats a aixecar-se de nou, però han de tornar a fer habitables les valls”, insisteix.

Aquest no és un documental basat en els reptes esportius, sinó en la solidaritat i en les emocions. La cara dels membres de l’expedició quan arriben a Langtang resumeix bona part del documental. “En el primer moment, em costa molt reconèixer un lloc on he estat diverses vegades i la darrera vegada fa menys d’un mes”, explica l’alpinista.

Però de seguida, la solidaritat brolla. Tosas ho té clar: “Els valors no són de l’esport, els valors són humans i els portes dins. Quan una persona ens atansa la mà i ens demana ajuda, li donem”.

Un terratrèmol d’aquestes característiques ha arribat a sorprendre a tothom, fins i tot aquells que estan en constant contacte amb la natura. “La natura és impressionant. Avui encara em sorprèn i espero que ens sorprengui la resta de la meva vida”, afirma Tosas. I després d’anys d’experiència aconsella: “Formació, respecte i humilitat per aprendre de la natura i gaudir d’ella”. – MARIA COLL.

Escolta l’àudio de l’entrevista a Jordi Tosas:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *