Aquest any estarem cridats a les urnes tres vegades: eleccions municipals al maig, eleccions al Parlament de Catalunya al setembre i possiblement abans de final d’any o a inicis del 2016, eleccions generals. Per això aquesta setmana a Valors a l’alça, com també hem fet en número de la revista Valors del mes de març, hem volgut parlar de democràcia amb Laia Bonet, exparlamentària pel PSC i professora de Dret de la Comunicació a la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull i de Dret Administratiu a la Universitat Pompeu Fabra, qui s’ha mostrat convençuda que avui “el rol dels ciutadans en una democràcia ha de ser molt més actiu”del que és actualment i que aquest augment s’ha de produir a partir de la creació “de més processos de democràcia participativa no formals” perquè “no podem perdre de vista que som una democràcia representativa”.
Bonet també s’ha mostrat favorable a una reforma del sistema. “Quan la democràcia que tenim no ens la sentim prou representativa és que no hem estat prou alerta. Ens vam creure que era suficient en deixar-nos representar”, ha lamentat la professora universitària. Ara bé, també s’ha mostrat optimista respecte una modificació del sistema: “Les limitacions de la democràcia ens les hem construït nosaltres mateixos i això vol dir que són reversibles”.
Els darrers mesos han sorgit diverses plataformes ciutadanes que demanen canvis davant la inoperància dels partits. I, doncs, d’on vindrà el canvi? “Les propostes les partits arriben tard i malament, i les que s’han aplicat fins ara tampoc han estat eficaces, però, malgrat tot, tampoc podem deixar els partits de banda”, afirma Bonet. I, per això, malgrat reconeix que fa uns anys no era d’aquest parer, avui es mostra favorable que “els canvis en la democràcia vinguin tant de dins com de fora del sistema”.
L’exdiputada també lamenta que la il·lusió i l’esperança amb què la generació dels seus pares van lluitar per recuperar la democràcia s’hagi actualment “tenyit de passivitat” degut “al creixent individualisme de la societat” i assegura que “si tothom actués en el seu entorn de forma més democràtica, el resultat seria més excel·lent”. I, finalment, declara que a “la Catalunya del 2015 no es pot parlar de democràcia sense tenir en compte valors com representativitat, transparència i participació més directe”.