L’actriu Sílvia Albert Solé denuncia amb una obra teatral que ‘No es país para negras’

L’actriu Sílvia Albert Solé és una dels 2 milions de persones d’ascendència africana nascudes a l’Estat espanyol, les anomenades “afroespanyoles”. Nascuda l’any 76 a San Sebastián de pares africans, Sílvia Albert sap molt bé la situació que pateixen aquestes persones, víctimes de la incomprensió, la no acceptació i el racisme. És per això que ara, Solé ha decidit portar la seva pròpia experiència i la problemàtica dels afroespanyols al teatre. Ho fa amb l’obra ‘No es país para negras‘, que des del 2 fins al 24 de maig es pot veure a la Sala Fènix de Barcelona.

‘No es país per negras’ és una comèdia dramàtica, que aborda el tema amb humor però que també fa congelar el somriure. A l’obra, acompanyem Sílvia Albert Sopale des del seu naixement com a nena negra en una família de negres a un país de blancs. Al costat d’ella viurem 40 anys i veurem com les cançons populars i anuncis televisius van marcar a una generació.

L’actriu representa diversos personatges i fa servir el llenguatge físic per mostrar humorísticament diferents punts de vista sobre el racisme, la sexualitat de la dona negra i la identitat. A més, també ens fa viatjar a l’Àfrica per descobrir que tot i ser la terra mare aquest tampoc és el seu lloc.

Albert s’ha basat en els seus propis records i els de tota una comunitat per explicar part de la història no explicada fins al moment, la història de les dones negres espanyoles. Segons explica en una entrevista al programa Valors a l’Alça, aquesta comunitat “no està reconeguda com a persones espanyoles, estem molt invisibilitzades”. “Jo vaig néixer a San Sebastián i quan vaig viatger a Guinea Equatorial tampoc vaig sentir que fos d’allà, però quan estic a Espanya contínuament m’estan recordant que no sóc d’aquí”, explica l’actriu.

Segons explica Albert, a l’estat espanyol hi ha hagut “voluntat de blanquejar la història”. “Hi ha molt desconeixement de la història i de la responsabilitat del territori, no es parla de quina relació va tenir Espanya amb Guinea Equatorial o amb Cuba, i la gent del carrer no en sap res”, comenta l’actriu. A més, també lamenta “que els mitjans de comunicació no mostrin persones negres a no ser que no facin d’immigrants o de lladres. Mai es parla bé de persones negres, ens van bombardejant contínuament de idees negatives”, afegeix. – J. Vives

Recupera l’entrevista amb Sílvia Albert Solé al programa Valors a l’Alça

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *