L’abolició de les armes nuclears

Qui diu que la lluita per la pau no avança? La gran notícia d’aquest gener ha estat l’entrada en vigor del Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears, del qual els mitjans de comunicació només n’han fet esments. Això explica perquè la ciutadania té la percepció que la violència és àmplia i que la pau no predomina.

Les societats no s’esmercen en saber quines aportacions està fent la pau a la vida, a les relacions, als conflictes i a la diplomàcia internacional, però sí s’esforcen en demostrar que la violència creix i només es pot afrontar amb més dosis de violència. Això és una greu injustícia, és un gran engany i, sobretot, és una perversió sobre l’enfocament de la realitat. Una visió que condiciona moltes persones a abandonar les alternatives pacífiques i pacifistes i a abraçar amb decepció, però amb certa seguretat, els postulats de la violència com a única alternativa efectiva i viable.  

Tot va començar quan el 2007 es va fundar a Viena la Campanya Internacional per a l’Abolició de les Armes Nuclears (ICAN), a partir de la coalició de mig miler d’ONG d’un centenar de països. Es coordinaven des d’un recinte del Consell Ecumènic de l’Església a Ginebra i tenien només tres empleats. L’objectiu no era altre que mobilitzar persones i associacions de tots els països per inspirar i pressionar els seus governs perquè signessin un tractat que prohibís les armes nuclears. L’any 2013, l’Assemblea General de l’ONU va declarar el 26 de setembre el Dia Internacional per a l’Eliminació de les Armes Nuclears, la qual cosa va impulsar el procés. 

El 2017, en plena crisi nuclear amb Corea del Nord i amb l’administració Trump a la Casa Blanca, es va concedir el Premi Nobel de la Pau a la Campanya per a la Prohibició de les Armes Nuclears, al mateix temps que s’aprovava el Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears, després de vint anys de negociacions.

El tractat havia d’entrar en vigor noranta dies després que cinquanta països el ratifiquessin. I així va ser. De manera que el 2021 comença amb una gran notícia: l’entrada en vigor del Tractat Internacional de Prohibició d’Armes Nuclears. L’anhel més antic de les Nacions Unides d’ençà de la seva creació després de la Segona Guerra Mundial i les dues bombes nuclears llençades sobre població civil japonesa. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *