VilaPensa estrena la 5a edició. Vida entre el desig i la passió

Arranca la 5a edició del festival VilaPensa, un debat i reflexió sobre el Desig i la Passió lligats a la condició humana i des d’una perspectiva i estratègia diferent de la teniem vista. Un marc que comença avui fins al diumenge 10 d’abril i que es vertebra partir de dues grans preguntes: les passions han d’estar sotmeses a la raó o, al contrari, la raó ha de servir les passions?

Tal com apunta el director Jordi Sabat, després d’una edició que tractava sobre ‘El mal dels innocents’, ens traslladem “a les pulsions motores de la vida d’ençà que naixem fins que morim: el desig i la passió” sense excloure el paper de la raó. Un festival atractiu que té per finalitat “promoure i divulgar la filosofia a tots els nivells socials i culturals que ens defineixen com a societat”, explica Sabat.

Sense anar més enllà, el programa parteix de la definició si “l’home és un ésser de passió inútil”, declara. Reflexió que ens porta a un dels grans filòsofs contemporanis: Gilles Lipovetsky, qui proclama que el desig està en la seducció, on “l’imperatiu de ‘complaure i tocar’ s’ha generalitzat, és hegemònic i tentacular i ha reestructurat radicalment la vida quotidiana i l’economia, la política i l’educació”. Entenent que no podem fugir del debat polític i econòmic que ens condueix a una infinitud de desitjos tot i ser éssers finits, aquesta mirada es contradiu a la de l’antropòleg Manuel Delgado, on la raó “és el subjecte que ens sosté perquè no siguem més passionals”.

30 actes i 40 participants

En aquesta edició els assistents hi podran trobar un contínuum de perspectives que busquen obrir-nos la mirada. Es parlarà de política a ‘Passió i subversió política’ amb el corresponsal d’Orient Mitjà per a La Vanguardia Tomàs Alcoverro i el catedràtic Ander Errasti; intentarem entendre quin és el paper de l’Eros en el nostra dia a dia i en l’educació que hem rebut amb un diàleg entre la professora Marta Palacín i el catedràtic Conrad Vilanou; i trencarem barreres amb la taula rodona presidida per Linda Porn: prostituta, mare soltera, artista multidisciplinària i migrant, Carme Rius, presidenta de l’Associació Dones no Estàndards i Eidén Marín, activista del col·lectiu trans i bisexual.

En definitiva, el festival proposa diferents formats i temes molt diversos. Des d’exposicions sobre els arquetips de masculinitat fins a col·loquis, taules rodones i concurs de microrelats. ‘Desig i Passió’ serà un festival de filosofia que s’estén per tot el territori amb el programa VilaPensa als Municipis i arriba a altres branques de la societat, com són l’educació, amb el VilaPensa Educació, pensat per als professors, alumnes de secundària i batxillerat per reflexionar al voltant de la diversitat de cossos. Per estar a l’abast de tothom, els actes principals del VilaPensa seran retransmesos en directe per Penedès Televisió i en streaming per la seva web.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *