Una quarantena de persones es van acostar aquest dijous al vespre al Centre de Cooperació i Solidaritat La Peixateria de Mataró per assistir a una taula rodona sobre els diners que servia de presentació del número de gener de la revista Valors, dedicat a aquesta temàtica. Una edició que protagonitza a la portada Christian Felber, l’ideòleg de l’Economia del Bé Comú, el qual va concedir a Valors a finals de novembre una de les poques entrevistes que ha fet a Catalunya darrerament.
En una primera intervenció de Josep Roca, el doctor en químic i autor de Globalización 3.0 (Editorial Proteus), aquest va donar unes quantes dades esfereïdores sobre la desproproció entre els diners i aquells que més en tenen. En concret, Roca va afirmar que el 2016 “l’u per cent de la població tindrà el 2016 el 50% dels diners” i va recordar que la crisi econòmica havia augmentat la desigualtat en el món i a l’interior dels països. Així mateix, Roca -que escriu també al monogràfic de Valors de gener- va assegurar que no té diners provoca “més mortalitat, fam, violència, una més gran falta d’oportunitats i una menor qualitat de vida”, entre altres coses.
En la segona intervenció, Andreu Pérez -membre de l’Associació Catalana per al Foment de l’Economia del Bé Comú– va recuperar el sentit etimològic de la paraula economia per assegurar que acumular diners com a objectiu és una estupidesa i va lamentar el canvi que en aquest sentit ha fet l’economia, que ha deixat de banda les persones. “Des de l’Economia del Bé Comú intentem que les empreses posin les persones en el seu centre, no els diners”, va comentar. En uin altre moment de la xerrada, Pérez va especificar que, en tot cas, el problema “no són els diners, que són un instrument, sinó la cobdícia humana, l’afany de tenir més i més”, en línia amb el que Felber diu en el present número de la revista.
Un animat col·loqui entre els presents va servir per constatar la necessitat de replantejar la centralitat que la tinença dels diners té en les nostres vides en favor d’una economia més humanitzada i les possibilitats que en aquest sentit obre l’Economia del Bé Comú, que busca subratllar aquelles empreses que treballen d’una forma ètica cara endins i cara enfora.
L’acte es va piular a través de Twitter amb l’etiqueta #diners #valors122; recupereu-ho aquí