Com es diu popularment, l’home tendeix a tirar la pedra i amagar la mà, a treure’s les puces de sobre o a amagar el cap sota l’ala. Si tenim en compte el refranyer, malauradament, la responsabilitat no sembla un dels valors més habituals en l’home. I això, perquè la responsabilitat exigeix molt: saber prendre decisions i acceptar les conseqüències d’aquestes conscientment, sense deixar-se influenciar per l’exterior, i assumint la crida de molts altres valors. Però també implica saber donar resposta a les injustícies del món i a les necessitats d’altres persones. La responsabilitat és una actitud conscient, de fet, un compromís.
És en els moments complicats com l’actual, en un temps de desesperança, que hem cregut necessari obrir una reflexió entorn de la responsabilitat. Una responsabilitat que necessàriament ha de ser compartida. No és el moment d’assenyalar culpables sense moure’s de la cadira ni sense abans discernir sobre la nostra pròpia actitud. Ara no podem girar l’esquena als problemes que ens envolten, sinó buscar solucions. És moment de prendre consciència i responsabilitzar-nos d’aquelles coses que trontollen. Perquè de responsabilitat, tots en tenim.
Per parlar de responsabilitat ens acompanyen en aquest número l’exdirector general de la UNESCO, Federico Mayor Zaragoza; el degà de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona, Norbert Bilbeny; la responsable del Pla Nacional de Valors de la Generalitat de Catalunya, Pepa Ninou; l’adjunt del Síndic de Greuges de Catalunya, Jordi Sánchez i el catedràtic de filosofia de la Universitat de Barcelona, Manuel Cruz. Unes ponències que podeu llegir en aquesta mateixa revista o, recuperar en format audiovisual, al canal Youtube RevistaValors, que podeu trobar a www.youtube.com/revistavalors.