La primera Diada dels Valors dels Castells es converteix en una gran festa

Una festa de castells i de valors. Així es va viure la tarda de dissabte a Mataró la primera Diada dels Valors dels Castells, en el marc del projecte ‘Mataró, ciutat de valors’ que promouen l’Ajuntament de la ciutat i la revista Valors, que fa deu anys que treballa aquest àmbit.

Una jornada castellera a la qual van participar onze colles arribades d’arreu de Catalunya: els Castellers de l’Alt Maresme, els Castellers de Castellar del Vallès, els Laietans de Gramenet, els  Castellers de Santa Coloma, la Colla Jove Xiquets de Vilafranca, els Salats de Súria, els Torraires de Montblanc, els Xics de Granollers, els Xiquets d’Alcover, els Minyons de l’Arboç i els Capgrossos de Mataró. En total, un miler de persones -entre castellers i públic- es van acostar dissabte a la tarda al Pati del Cafè Nou de Mataró.

Els conductors de l’acte, el periodista de TV3 Espartac Peran i l’expert en castellers, Xavier Brotons, van desglossar al llarg de tres rondes els principals valors, tant tècnics com socials, d’aquesta tradició catalana.

Per exemple, Brotons va destacar “l’esforç, el compromís i l’esperit de superació com a valors essencials del fet casteller”. Però també se’n van citar d’altres com la valentia: “Els castellers són persones molt assenyades, tenen valor, però no són temeràries”, va puntualitzar.

Dissabte a la tarda, al Pati del Cafè Nou de Mataró, es van veure castells de sis, de set i de vuit i malauradament també es va produir alguna caiguda, que no va desanimar les colles. “Els castellers tenen una gran capacitat de recuperar-se, d’autosuperar-se, de tornar-se a aixecar”, va aprofitar per destacar Brotons.

Al llarg de la tarda van ser molts els valors que es van relacionar amb els castells, per exemple: la cooperació, la identitat, el civisme, la integració o la igualtat. En aquest sentit, el presentador va recordar que per aixecar un castell cada persona “és necessària i imprescindible perquè es tracta d’un treball en equip”.

Les onze colles van compartir protagonisme aixecant castells de forma simultània i per això el moment més emotiu van ser els pilars de comiat que van omplir  tota l’esplanada del Pati del Cafè Nou, i quan just després les gralles van tancar la festa entonant el toc de vermut. Una demostració única, com va recalcar Brotons, que “els valors són una tradició de caire locals, però els seus valors són universals”.

La Diada dels Valors dels Castells arrenca del document ‘Els valors socials social del fet casteller’ que la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya va promoure el 2012 però que mai s’havia arribat a plasmar en una plaça. Mataró, de la mà de Capgrossos, ha decidit ara fer-ho de la mà del projecte ‘Mataró, ciutat de valors’.

La presidenta de Capgrossos de Mataró, Teresa Navarro, es mostra convençuda de la capacitat pedagògica que el món casteller pot tenir: “Si ens posem a analitzar un castell ens trobem una colla de valors que fan del fet casteller un referent. Escoles, empreses, institucions s’emmirallen en el món casteller per fer créixer entre els seus equips, entre els seus socis, entre el conjunt de les persones que els integren, uns valors que cada cop prenen més importància en la nostra societat: la solidaritat, l’esforc, el compromís, l’amistat, l’altruisme,… I tants altres que contribueixen a una societat més justa i millor per tots”.

“En els castells no hi ha edats, ni sexes, ni religions, ni ètnies, ni diferències socials, tots som iguals i diferents al mateix temps. Tot això és el que fa grans els castells”, ha conclòs Navarro.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *