La música com a teràpia sanadora

La música té un efecte directe sobre el cos i el cervell humà, tal i com certifiquen diversos estudis científics. Amb aquesta idea en ment, l’associació Música en Vena ha decidit portar la música als hospitals amb finalitat terapèutica i així ajudar a humanitzar i fer més agradable l’estada dels pacients.

Aquesta entitat participa activament en projectes de recerca per demostrar, des del punt de vista clínic, l’impacte positiu de la música en els pacients. Aquesta entitat ja ha passat per una vintena de centres hospitalaris, com ara la Vall d’Hebron, i més recentment per l’Hospital Josep Trueta de Girona, i ha comptat amb la col·laboració d’artistes com Sílvia Pérez Cruz, Judit Nedderman, José Mercé o Jorge Drexler.

Les investigacions que han impulsat des de Música en Vena indiquen que l’exposició freqüent a la música en directe en pacients ingressats a l’hospital redueix els estats d’ansietat i la percepció del dolor. Ho han pogut observar en els diferents miniconcerts que porten a terme als centres, sempre a càrrec de músics professionals voluntaris, els quals interpreten diferents gèneres musicals i s’adapten a les necessitats específiques de cada entorn.

De moment ja han fet més de 2.400 microconcerts, han comptat amb la col·laboració de sis mil músics i han tingut un impacte en 44.000 pacients. Amb aquesta experiència els hospitals han pogut comprovar l’efecte real de la música sobre els malalts. El cas més singular ha estat el d’un nadó prematur amb problemes a l’aparell digestiu, que va començar a alimentar-se del pit de la mare quan va sentir una cançó.

A més, des de Música en Vena també lideren el projecte Músics Interns Residents (MIR), un estudi que pretén aplicar un mètode científic i descobrir com i quina música s’ha d’usar en cada ocasió. Aquest projecte d’investigació, que té una durada de tres anys, s’està portant a terme amb col·laboració amb professionals de la Unitat de Cures Intensives, neonatologia, cardiologia, rehabilitació, neurologia i hematologia de l’Hospital 12 d’Octubre de Madrid i l’Hospital Clínic de Barcelona i compta amb l’aprovació del Comitè Ètic d’Investigació Clínica.

Aquesta secció es fa amb la col·laboració de:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *