La granja-escola Auró, situada al Solsonès, és un centre on tracten malalties i patologies diverses a través de la zooteràpia i l’horticultura. La seva coordinadora, Leila Ribes, explica que treballava en una casa de colònies ordinària quan va veure els efectes positius del contacte amb la natura en les persones. I després d’una formació a Anglaterra, va decidir crear Auró.
“Nosaltres ens basem en el contacte amb la Natura i el seu poder extraordinari, i el vincle emocional que es crea a través d’interactuar amb un animal o amb un ésser viu”, explica. Ara bé, també especifica que la zooteràpia i l’horticultura “no són una pastilla, cal una visita regular a aquest entorn natural”, explica la coordinadora d’Auró quan se li pregunta pels resultats.
Malgrat cal temps, l’eficàcia d’aquest tipus de teràpia s’ha comprovat: “Encara que cal una constància, nosaltres hem vist passos molt importants, com un nen autista que va dir el nom del gos després d’una hora de teràpia quan no feia cap verbalització, o com una persona amb una paràlisi cerebral que va ser tocar un cavall i moure un braç”.
En aquest sentit, Ribes recorda que molts ens hem oblidat que nosaltres també formem part de la Naturalesa. “De fet ja hi ha una síndrome d’abstinència reconeguda científicament; hi ha una falta de contacte amb la Natura i d’això en deriven moltes patologies”, afirma la coordinadora d’Auró. Avui, la granja-escola Auró és un referent al sud d’Europa. – SANDRA BALAGUÉ.
Escolta l’entrevista a Leila Ribes, coordinadora de la Granja-Escola Auró: