Valors Revista

Consulta el fons editorial de la revista Valors

Juny 2013

La Cuina

La cuina catalana, des de fa uns anys, passa un dels millors moments respecte la seva projecció internacional. La figura de Ferran Adrià ha contribuït enormement a aquesta eclosió, però el colofó final ha estat la consideració a finals del mes d’abril del Celler de Can Roca com a millor restaurant del món segons la britànica Restaurant.

Paradoxalment, el més gran reconeixement de la gastronomia catalana i el moment en què hi ha més programes de televisió, llibres i blogs sobre el tema a casa nostra, coincideix en un procés de gradual desaparició de la cuina tradicional, en una pèrdua del costum de cuinar a casa i en un fort increment dels mals hàbits alimentaris. La cuina ha passat de ser una necessitat, a estar considerat un plaer, un entreteniment.

Que la gastronomia és una patrimoni cultural que ens provoca sentiment de pertinença a una comunitat o país és un fet àmplia-ment reconegut. Però cuinar és molt més. La renúncia per part de molts a obrir els fogons de forma habitual ha comportat la pèrdua de molts valors vinculats a la cuina com per exemple l’autoestima, el compartir, la creativitat, el treball en equip, la donació vers els altres… A més a més, des d’un punt de vista social, la cuina pot ajudar a la inserció social, fomentar la interculturalitat i millorar la salut, entre altres coses.

Aquest mes repassem els valors de la cuina amb dos xefs destacats, Ada Parellada i Isaac Sabrià, així com amb la periodista gastronòmica Carme Gasull. També us convidem a compartir amb nosaltres les hores que vam viure a l’establiment dels germans Roca i les reflexions que ens va oferir principalment el més mediàtic dels tres germans, en Joan Roca. I, finalment, amb l’arquitecta Núria Coll, viatgem per la història de la cuina com a estança, un espai que ha passat a ser centre neuràlgic de les trobades familiars a un petit espai on omplir tàpers i escalfar menjars precuinats al microones.Continguts