La biblioteca de l’Escola Tàber es desfà dels llibres sexistes

L’escola pública Tàber, de Barcelona, ha posat en marxa una iniciativa per analitzar la biblioteca infantil amb perspectiva de gènere i, segons aquest criteri, retirar els contes i llibres amb gran càrrega sexista. Com a fruit d’aquest exercici han acabat retirant 200 contes sexistes, que suposen el 30 % del fons. El 60% dels llibres que han conservat tenen algun estereotip de gènere, però han decidit conservar-los per no deixar la biblioteca sense llibres. I és que segons l’anàlisi que han fet dels contes, només un 11 % són positius en perspectiva de gènere en no mostrar estereotips i oferir diversitat.

La decisió de l’escola Tàber, no obstant, no ha estat excempta de polèmica, especialment a les xarxes socials on els darrers dies s’ha debatut molt sobre la conveniència o no de retirar llibres. Algunes veus han apuntat la necessitat, més que de retirar llibres, d’explicar i educar els infants en aquest tipus de continguts.

Entre els llibres que han retirat s’hi inclouen clàssics com la Caputxeta Vermella o La llegenda de Sant Jordi, tot i que l’escola no ha volgut donar més informació sobre els llibres retirats per mirar de posar el focus en el problema del sexisme enlloc de centrar-ho en un debat sobre títols.

Per dur a terme la tria, la comissió de gènere del centre ha valorat els 600 contes a partir del seu contingut. S’han valorat aspectes com ara el nombre de personatges de cada sexe, si eren protagonistes o secundaris o quins rols desenvolupaven. La conclusió a la que han arribat és que la majoria de personatges femenins són secundaris i se’ls atribueixen tasques de cures o maternitat o rols relacionats amb l’amor. Per la contra, els personatges masculins són protagonistes i desenvolupen tota mena de rols amb actitud valenta i competitiva.

Durant aquest curs escolar a l’Escola Tàber s’està analitzant també la biblioteca de primària per descartar-ne aquells amb gran càrrega sexista, tal com s’ha fet a la d’infantil.

Els resultats del projecte Biblioteca i gènere es publicaran a l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones. El projecte Biblioteca i gènere s’exportarà a les escoles bressol públiques de Sant Feliu de Llobregat el proper curs escolar. – J. Vives

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *