Barcelona acull a a partir d’avui i fins el 14 de novembre la sisena Setmana se la Responsabilitat Social (RS) a catalunya, un acte organitzat per les entitats Enginyeria Social i l’Associació Responsables.
La RS, els darrers deu anys ha fet fortuna com a concepte, però en aplicació “encara estem a l’inici del camí”, assegura Josep Maria Canyelles, expert en Responsabilitat Social a les Empreses i organitzacions, promotor de Responsabilitat Global i soci-consultor de Vector 5.
Ara bé, malgrat encara queda molts trams per recórrer, aquest expert en Responsabilitat Social adverteix que “la RS és en un enfocament de la gestió que no poden aplicar el cent per cent de les empreses, sinó solament aquelles que aspiren a l’excel•lència”.
De fet, aplicar la RS en una empresa no és fàcil, ja que no es tracta “d’un canvi d’enfocament departament per departament, sinó d’un canvi de dalt a baix”. És a dir, “no és una suma de bones pràctiques, sinó un canvi de gestió integral de l’empresa”, insisteix Canyelles.
Per aquells empresaris interessats en aquest tema l’assessor en RS ofereix un primer consell: “Cal pensar que la Responsabilitat Social no és una decisió ètica personal de ‘empresari, sinó una reflexió serena sobre allò que la societat demana a la meva empresa”. I per això assegura que el primer pas és parlar amb clients, proveïdors, etc. I a partir d’aquí dissenyar accions, que aportaran confiança als denominats grups d’interès.
En aquest moment la majoria d’empreses que apliquen models basats en la RS són pimes i no grans corporacions. “La veritat és que el sector privat està fent més esforç en el camp de la RS perquè les empreses, a diferència de les institucions, s’han de guanyar legitimitat per operar en el mercat”, argumenta Canyelles. I adverteix: “En canvi, el sector públic creu que no ha de gestionar l’ètica perquè ja forma part d’ella i aquest és el seu principal error”.
Escolta l’entrevista a Josep Maria Canyelles: