El director general d’Ametller Origen forma part de la vuitena generació d’una família d’agricultors de Sant Martí Sarroca. El 2001 va crear la primera botiga Casa Ametller amb el seu germà i avui ja en són més de noranta a tot Catalunya.
Quina filosofia hi ha darrera de Casa Ametller?
Casa Ametller neix amb l’objectiu d’extrapolar la nostra experiència al mercat ambulant durant més de vint anys, on veníem els aliments que produïa el pare amb tot el seu amor. D’aquí va sorgir la nostra proposta de valor. Una integració vertical des de l’origen fins al client final. Des del principi hem tingut la intenció de crear valor, d’apostar per la qualitat per sobre de tot. Hem fet algun estudi on hem pogut de mostrar que, després de la nostra arribada en un nou barri, els veïns que viuen a menys de deu minuts caminant de la nostra botiga consumeixen més d’un trenta per cent de fruita i verdura al cap de l’any. I això per nosaltres és crear valor a la comunitat, al sector, al territori, als agricultors, etc.
Apostar per certs valors és avui menys productiu o rendible?
No ho crec. Una empresa amb propòsit ha d’avantposar els seus valors per sobre de tot. Potser a curt termini pot representar prendre alguna decisió que et faci perdre rendibilitat, però la fortalesa d’una empresa que es deixi guiar pels valors és tan gran que és molt difícil que els resultats no acabin arribant en un mig o llarg termini.
De petit, vostè ja volia ser fruiter…
Sí, quan de ben petit notava l’afecte que tenien els clients cap els productes que cultivava el meu pare amb tot el seu amor, va créixer en el meu ADN una vocació: fer arribar a la comunitat aliments amb ànima. I ara, 35 anys després, sento que des de Casa Ametller ho hem aconseguit i això ens fa extremadament feliços.
Per quins aspectes bàsics creu que hauria d’apostar un empresari conscient?
Avui el món digital ha apoderat la comunitat i aquesta necessita connectar emocionalment amb les empreses que pretenguin vendre’ls productes o serveis. Però només les empreses que tinguin un propòsit i uns valors clars podran connectar amb la comunitat. Així, doncs, gràcies a la digitalització, aconseguirem que les empreses es deixin guiar per uns propòsits i valors que ens faran a tots molt més humans.
A Casa Ametller ja no hi ha bosses de plàstic. La sostenibilitat és el gran repte del moment, pels comerços?
La sostenibilitat és un dels compromisos que haurem de tenir totes les companyies. Però, sobretot, hem de fer les coses amb el cap; si només ho fem de cara a la galeria, podem prendre decisions que siguin contraproduents. Hi ha moltes accions que noto que es prenen amb una visió de curt termini, per tenir bona imatge. Per exemple, si et dic que un envàs de vidre d’un sol ús és menys sostenible que un envàs d’un sol ús de plàstic monocapa, t’ho creuràs?
Costa de creure, sí.
Doncs és així, ja que reciclar el vidre és molt més costós des del punt de vista mediambiental que no pas els plàstics monocapes. Aquest és un clar exemple de prendre decisions sense tenir tota la informació. Nosaltres, per evitar equivocar-nos, hem creat un consell assessor d’experts perquè ens validin totes les nostres iniciatives. I hem creat un programa que hem anomenat FemOrigen a través del qual documentem totes les accions de millora que tirem endavant, siguin mediambientals o de salut. Cada acció de millora li diem “llavor” i li donem un número, per tal de monitoritzar la millora. Totes les llavors estan disponibles a la nostra web i qualsevol integrant de la nostra comunitat (ametllerenc o client) és lliure de fer propostes de millora. Sempre que s’aconsegueixi una millora superior al vint per cent ja és digna de registrar-se a FemOrigen. Nosaltres volem millorar de manera permanent i fer-ho des del rigor, no des de la demagògia.
Una secció que compte amb la col·laboració de:
