El fill d’un policia nacional assassinat a Errentería el 1982 va plantar una olivera amb l’alcalde d’EH-Bildu, partit hereu d’una esquerra ‘abertzale’ que no va condemnar ETA.
Una olivera, símbol de la pau, plantada a les muntanyes del País Basc. El 15 de setembre, José Miguel Cedillo, fill d’un policia nacional assassinat per ETA, va plantar l’arbre als Alts de Perurena, el lloc on van matar el seu pare fa 36 anys. Ho va fer acompanyat de Julen Mendoza, alcalde d’Errentería, i Isidoro Ramos, alcalde del municipi sevillà d’Olivares, d’on provenien tant la família de Cedillo com l’olivera plantada.
Les dues meitats del drama basc van plantar juntes una olivera al bell mig de Guipúscoa. En l’acte, Cedillo va voler reconèixer el paper de Mendoza, d’EH-Bildu, el partit hereu d’una esquerra abertzale que no va arribar mai a condemnar la violència d’ETA.
Era la primera vegada que tornava al País Basc des de l’assassinat del policia Antonio Cedillo. Només tenia tres anys quan va pujar amb la seva mare i el taüt del seu pare a un avió cap a Andalusia.
Aleshores, Julen Mendoza en tenia quatre. Fill d’un capellà que va penjar els hàbits quan es va enamorar d’una feligresa, va créixer en un poble esquitxat per la sang del conflicte basc. ETA hi va assassinar dos regidors del PP i un agent de l’Ertzaintza va quedar ferit greu quan es va cremar una furgoneta policial. També a Errentería, un jove del mateix barri que Mendoza va morir en saltar pel balcó abans de ser detingut.
Mentrestant, a centenars de quilòmetres, Cedillo es feia gran a Andalusia entre atacs d’angoixa i visites al psicòleg. La seva mare mai va explicar-li com havia mort el seu pare i va descobrir la veritat quan ja tenia més de trenta anys, fullejant un llibre sobre víctimes d’ETA. Era en una llibreria quan va patir una commoció.
Més o menys a l’època que Cedillo va saber qui havia matat el seu pare, Mendoza era escollit alcalde d’Errentería. El jove advocat, que s’havia distanciat de l’esquerra abertzale amb el trencament de la treva de 1999, va encapçalar la candidatura de Bildu al poble després que ETA abandonés definitivament la violència. Va guanyar les eleccions de 2011 i va repetir victòria quatre anys més tard.
Fa dos mesos, Cedillo es va posar en contacte amb Mendoza per explicar-li que volia organitzar un acte de record al seu pare al mateix lloc on l’havien matat. No havia passat ni una setmana quan l’alcalde va agafar un avió cap a Sevilla i, al mateix aeroport, es va reunir amb ell durant quatre hores pensant l’homenatge. Per Mendoza, Errentería té “un deute” amb la família Cedillo.
Després dels seus discursos, Cedillo i Mendoza es van abraçar. Al lloc on fa 36 anys van matar quatre policies, sota l’ombra d’un roure, ara hi creix una olivera.