Històricament la crueltat ha acompanyat l’home. Però la crueltat té una lògica? Per què som cruels? Aquesta setmana a Valors a l’alça hem conversat sobre la crueltat amb el professor de Filosofia de l’Educació de la UAB, Joan Carles Mèlich, que acaba de publicar el llibre Lógica de la crueldad (Herder, 2014).
Per l’autor del volum, “hem estat educats en un excés de culpa vers nosaltres mateixos i això és perillós”, perquè segons ell, “la lògica de la crueltat, encara que avui ja no hi ha camps de concentració, és vigent”. Mèlich creu que actualment “s’educa més en la crueltat i en la indiferència que en la compassió”. Sobre el propi concepte, diu que el més terrible de la crueltat “és que té lògica, no és un rampell de violència”. “Vivim en un temps de molta moral i poca ètica”, rebla finalment Mèlich.
A la secció Gent amb valors us presentem Marina Montserrat, ella és membre del col·lectiu Cronopis, una entitat de Mataró que treballa en la promoció i desenvolupament del circ i els valors d’aquest art. I, finalment, abans del relat de la gent de Vivim del Cuentu, Maria Rosa Buxarrais, presidenta del patronat del Telèfon de l’Esperança explica les activitats que han preparat per celebrar els 45 anys de l’entitat i com afronten aquesta efemèride.