Barcelona i Cambrils, escenaris el passat 17 d’agost de dos atemptats terroristes perpetrats en nom d’Estat Islàmic, han tornat a recuperar aparentment la normalitat. Ripoll, localitat on vivien la majoria dels membres de la cèl·lula jihadista, també intenta curar-se de les ferides emocionals que ha deixat a la comunitat aquesta tragèdia. Però, aquest fet ha canviat d’alguna manera la nostra percepció de la comunitat islàmica?
Jaume Flaquer, jesuïta, teòleg i doctor en estudis islàmics, entrevistat aquesta setmana al programa de ràdio Valors a l’alça de La Xarxa, s’ha mostrat convençut que “respecte la comunitat islàmica, malauradament sí hi haurà un abans i un després dels atemptats de Barcelona i Cambrils”.
“Al nostre país, avui és preocupant el creixement de la islamofobia; és més, amb un altre atemptat la paciència de molts pot saltar pels aires”, ha advertit el doctor en estudis islàmics. I és que després dels atemptats de Madrid (11M), reivindicats per Al Qaeda, la ràbia es va canalitzar vers l’exterior –incursions militars a l’Afganistan-, una fugida endavant que ara pel context internacional i el model de conflicte, “no és possible”.
En aquest sentit, Flaquer ha recordat que malgrat “a la gran majoria de mesquites del nostre país es dóna un missatge conservador i tradicionalista de l’islam, aquest no és violent” i “no són llocs de radicalització”. I ha assegurat que si “hi ha conflictes de valors entre la comunitat d’acollida i la comunitat musulmana no és per una qüestió religiosa sinó cultural, ja que molts musulmans venen de països que no han viscut certs valors, com per exemple, la democràcia”.
I, en aquesta línia, el jesuïta ha recordat que, de fet, “el món islàmic no està en guerra amb Occident sinó amb ell mateix. La mateixa comunitat islàmica es debat amb ella mateixa i això fa que la gran majoria de morts del terrorisme islàmic siguin a països musulmans. El gran enemic del terrorisme islàmic són els propis musulmans que no volen seguir la seva línia”.
Ara bé, sense caure en prejudicis, també és necessari analitzar què ha passat. I en aquest sentit, Flaquer ha assegurat que “les comunitats religioses islàmiques i el món occidental, ambdós, han de fer autocrítica”, ja que “el terrorisme islàmic – per exemple- exposa un cert fracàs respecte l’acollida de la segona generació d’immigrants”. – M.COLL