Quan falten pocs dies per l’inici del curs escolar, el director de la Fundació Jaume Bofill i educador social, Ismael Palacín, ha fet una crida a repensar els continguts que en aquests moments s’ofereixen als centres educatius del país: “Es valuós aprendre coneixements, però també a ser i a conviure”, ha assegurat en una entrevista al prorama ‘Valors a l’alça’ de La Xarxa.
Segons el director de la Fundació Jaume Bofill, entitat que impulsa debats sobre la transformació de l’educació a Catalunya, un alumne “ha de saber llengua, matemàtiques i geografia, però també ha d’aprendre a col·laborar, a comunicar, a ser perseverant, a tenir iniciativa, etc”. Valors difícils de puntuar, però “els sistemes de control no haurien de marcar les matèries”, segons Palacín.
En aquests sentit, l’educador social ha insistit que “innovar no és utilitzar la metodologia més adequada”, via per la qual transiten la majoria de reformes actuals, “sinó pensar que és més valuós aprendre al segle XXI”. I ha recordat que “la innovació no pot deslligar-se de l’equitat”, ja que “l’excel·lència ha d’arribar a tots els alumnes independentment del seu nivell”. Un valor, el de la qualitat, que tampoc ha de viure renyit amb el de la igualtat.
Menys vacances i reforma horària
Per altra banda, el director de la Fundació Jaume Bofill, d’acord amb el moviment de la Reforma Horària, ha demanat “superar la dicotomia entre jornada intensiva i jornada partida” i pensar un horari escolar pensat en el benestar de l’infant i el seu aprenentatge. En aquest sentit des de la Fundació es demana flexibilitzar la tarda, acabar abans les extraescolar , perquè els nens abans de les vuit siguin a casa; posar menys deures i escurçar la pausa del migdia.
Respecte el calendari, l’altra proposta és retallar el temps de lleure estival. “Les vacances escolars d’aquí són massa llargues respecte altres models educatius i això genera desavantatges respecte l’aprenentatge dels alumnes i una gran despesa econòmica pels pares”, assegura l’expert. I afegeix: “Hauríem de pensar en altres models de calendari més racionals”. Però reconeix que “venim d’una tradició que costarà molt de canviar”.