‘Influencers’

Fa mig segle, les persones mes influents del món eren polítics, intel·lectuals, líders socials, cantants, actrius… Per exemple, Nelson Mandela o Martin Luther King eren líders amb milions de seguidors. Els Beatles van revolucionar la música, però també la moda masculina. Abans, tota persona influent es destacava per un mèrit.
Des de fa pocs anys, en canvi, han aparegut els influencers: individus no necessàriament famosos, que degut a la seva presència contínua a les xarxes socials, cultiven una comunitat nombrosa de seguidors i com a tals les marquen els consideren possibles prescriptors dels seus productes. Segons els experts, la intensitat real de la influència que exerceixen aquestes persones sobre la societat, especialment els joves, just ara comença a ser motiu d’estudi, però la seva aparició genera ja moltes preguntes relacionades amb els valors i el model de societat actual.
En primer lloc, els influencers posen en entredit el valor de la confiança. L’any 2017 Forbes va presentar una llista dels influencers més importants del món. Entre els trenta que conformen el rànquing, sumen més de 250 milions de seguidors. En la seva majoria es tracta de persones normals, que un dia van decidir parlar a les xarxes de les seves aficions i ara són estrelles Social Media. I, doncs, per què persones normals, generen tanta confiança, credibilitat i, fins i tot, admiració? Per què els joves consideren enriquidores les opinions de persones sense cap mèrit aparent, en canvi, desconfien d’institucions, governs, mitjans de comunicació o empreses? És més, bo i que sabem que la compra de seguidors a les xarxes socials és una realitat, per què tanquem els ulls davant d’aquesta estafa? La virtualitat ens fa menys crítics?
Cap expert nega que ser influencer serà una feina amb futur. De fet, actualment és el somni de molts adolescents. Alguns la qualifiquen de banal, però, es tracta d’una professió que, en un moment de manca d’oportunitats, els propis joves s’han creat. Un treball que, malgrat els dubtes que genera especialment a les generacions no digitals, demana constància, autoexigència i una alta dosi de creativitat. Abans un pare o mare podia saber més o menys quines “influències” tenia el seu fill/a; avui, resulta impossible: la fractura digital en molts casos es converteix en una frontera i el control virtual un impossible. I és que no podem perdre de vista una altra pregunta: els influencers impacten de forma positiva o negativa? Malauradament les conductes indignes d’alguns youtubers els han estat recompensades encara amb més seguidors. Demana la feina d’influencer una regulació? Aquest és un món encara en ple debat. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *