Un projecte científic de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) vol aplicar l’ús de robots androides per ajudar a infants amb autisme a entendre i expressar millor les seves emocions. El Mit ha desenvolupat un sistema d’aprenentatge automàtic personalitzat que ajudarà els especialistes que tracten amb infants que pateixen d’aquest trastorn neurològic, perquè entenguin els sentiments que intenten comunicar-los la seva família, amics i coneguts.
Molts infants autistes tenen dificultats per diferenciar una cara de felicitat d’una de terror. Amb els robots els nens podran aprendre a distingir aquestes emocions i expressions facials. En concret, es faran servir els robots NAO desenvolupats per SoftBank Robotics.
Perquè els NAO puguin funcionar de manera eficaç i detallada, els investigadors del Media Lab del MIT, van elaborar un sistema que li permet saber com és cada nen, la manera en què mostra interès sobre la teràpia i altres dades que permetin personalitzar cada cas.
Per aconseguir-ho es fa servir el que s’anomena Machine Learning, una tècnica a través de la qual el robot va aprenent a reconèixer el comportament de l’infant cada vegada que fa una sessió amb ell. L’algoritme del robot gestionada dades que van des dels gestos, posicions, moviments de cap i cos, fins el so de la seva veu, la seva freqüència cardíaca i temperatura corporal.
Amb aquestes dades el robot és capaç d’establir una relació amb la criatura i guanyar-se la seva confiança. Llavors, amb l’ajuda d’un especialista, s’iniciarà la teràpia. Aquesta consisteix en mostrar al nen o nena targetes amb dibuixos de persones que fan alguna expressió facial per tal que les vagin reconeixent. A partir d’aquí, el robot demana al nen que imiti aquestes expressions perquè pugui començar a relacionar els gestos facials amb diferents estats d’ànim. – J. Vives