L’editorial Fragmenta ha decidit actualitzar el marc de reflexió dels anomenats set pecats capitals (la luxúria, la gola, l’avarícia, la mandra, la ira, l’enveja i la supèrbia), un concepte molt vinculat a les primeres ensenyances de l’Església Catòlica, però que segons l’editor d’aquesta sèrie, Ignasi Moreta, “també són set passions de l’ànima i, per tant, formen part de la condició humana”. “Sense aquests pecats els homes seriem un éssers molt ensopits, gens interessants”, afirma.
L’aposta nova i actualitzada dels set pecats capitals que proposa Fragmenta es caracteritza per dos elements: l’assaig i la joventut dels autors escollits. “Hem volgut expressament que tots els llibres fossin un text en què l’autor acompanya el lector per una sèrie de descobertes sobre el pecat assignat”, explica Moreta sobre l’estil literari escollit. I, respecte el fet que tots els autors tinguin menys de 45 anys, comenta: “volíem renovar el llenguatge i per això tots els autors són de la generació postcristiana, és a dir, no s’han hagut d’alliberar de Déu perquè ja no han estat víctimes d’una religió opressora”.
Obren aquesta sèrie La mandra, d’Oriol Quintana, i L’enveja, de Marina Porras. “Les ganes de no fer res ens obren l’espai interior. Però la seva veritable funció és la de vacunar-nos contra una imatge idealitzada de nosaltres mateixos, una imatge de la qual deriven un bon nombre d’obligacions fictícies que no aporten una millora substancial a la nostra vida”, explica l’autor de La Mandra.
Per la seva banda, Marina Porras, s’aproxima a l’enveja a través de grans veus de la literatura, sense oblidar la rondallística tradicional ni les aportacions de la filosofia. “L’enveja t’empeny a desitjar sense aconseguir. És un pecat buit que no s’acaba mai. També és el pecat més secret i, per tant, el més temible. No hi ha gairebé cap senyal que et delati quan l’enveja t’ha temptat”, escriu.
Els pròxims volums seran L’avarícia, d’Oriol Ponsatí-Murlà, que arribarà a les llibreries a principis de desembre d’enguany; La gola, d’Adrià Pujol Cruells; La luxúria, d’Anna Punsoda; La supèrbia, de Jordi Graupera, i La ira, de Raül Garrigasait, que apareixeran entre gener i febrer del 2020.- REDACCIÓ.