Fe i salut, una bona combinació

L’Església Adventista del Setè Dia, amb més de 1.500 membres a Catalunya i 24 centres de culte, és una organització cristiana creada l’any 1863 als Estats Units i té el seu origen en el moviment religiós mil·lenarista iniciat per William Miller.

La doctrina de l’Església Adventista és molt similar a la de la resta d’esglésies sorgides de la Reforma Protestant (l’autoritat suprema és la Bíblia, la salvació s’assoleix per mitjà de la fe en Jesucrist i la creença en la Trinitat), però, els adventistes sobretot es distingeixen de la resta per dos elements: l’observança del dissabte com a dia de repòs i la convicció que la segona arribada de Jesús és imminent.

Però hi ha un altre tret característic d’aquesta fe molt destacable en un context social en què el valor de la cura i el culte al cos està a l’ordre del dia: l’aposta per una vida saludable. Els adventistes promouen activament l’exercici físic, el vegetarianisme –especialment la privació de carn de porc, sang i crustacis– i l’abstinència d’alcohol i de tabac. Consideren que seguint un estil de vida saludable honren a Déu, ja que el cos és el temple on reposa l’esperit d’ell.

Les bases d’aquesta vida saludable les va dictaminar el 1863 Elena G. de White (127-1915), autora adventista nord-americana. Va publicar articles explicant les virtuts d’una vida amb aquestes abstinències i el setembre de 1866 va inaugurar l’Institut de Reforma Sanitària de l’Oest, la primera d’una cadena d’institucions mèdiques –d’hospitals i clíniques– que avui són dirigides per l’església adventista al voltant del món, com també una organització humanitària, l’Agència Adventista de Desenvolupament i Recursos Assistencials.

Kellogg i els cereals

La tradició moderna de menjar cereals a l’hora d’esmorzar és d’origen adventista. Un dels primers administradors de l’institut prosalut creat per Elena G. de White va ser John Harvey Kellogg. Ell va imposar l’estranya costum (en aquell moment) de menjar cereals al matí –aleshores els ous i la cansalada eren més habituals– amb l’objectiu de millorar la flora intestinal.

Amb el seu germà, Will Keith Kellogg, va fundar cap al 1897 l’empresa Sanitas Food Company productora de cereals integrals. John i Will van acabar discutint sobre si havien d’afegir sucre als cereals, fins que el 1906 Will va crear la seva pròpia companyia, la Battle Creek Toasted Corn Flake Company, que més tard es
convertiria en la Kellogg’s. – REDACCIÓ.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *