Estoïcisme: saber viure sense malestar

Des de la nit dels temps, molt probablement tothom vol ser feliç. Un primer punt és sentir-se bé en la pròpia pell, en el nostre ser nosaltres. L’estoïcisme ho formula en termes de saber estar psicològic, de creixement personal i fortalesa mental, de calma i serenor íntima, de desapassionament, d’apatia, d’impertorbabilitat o ataràxia. 

Viure és tenir problemes i la clau és que res ens alteri l’ànim. El benestar d’esperit és l’intangible més preuat. Bo i les adversitats que van venint –inclosa l’última, la mort– cal ser autosuficient/autàrquic, captenir-se temperadament i mantenir la pau interior. El tot és no patir. Això avui és també més fàcil perquè la medicina ens ajuda a apaivagar el dolor físic i psicològic. No serveix de gaire una bona salut física si no ens sentim bé. 

Tanmateix, recursos mèdics a banda, l’actitud estoica fa la vida més conscient i plenament humana. No és ben bé un posar-se de perfil davant de problemes i entrebancs, sinó descomptar-los metacognitivament com a fets, de no mullar-nos en la torrentada de la vida. Quan es diu que la filosofia és el bàlsam de l’ànima, se n’assenyala el vessant d’art i saviesa de vida. Cal saber trobar la manera per prendre’ns-ho tot amb un punt de distància, que els esdeveniments no ens desequilibrin, jutjar amb objectivitat i captenir-nos en conseqüència. 

Els estoics clàssics com Zenó, Epictet, Marc Aureli o Sèneca, entre altres pensadors, romanen entre bastidors, tot i que el nostre món ja no sigui el grec i romà, i que no se sol acceptar que hi ha un destí inevitable i ineluctable, que no hi ha res a fer i que cal no implicar-s’hi. Per això, l’anàlisi crítica adverteix contra la interpretació de la distància psicològica i l’autocontrol com a excusa per a la inacció i l’absentisme. 

Així, ser estoic avui en dia vindria a ser –d’alguna manera– posar-se de perfil sense defugir el compromís amb els valors personals. Això mal s’adiu amb pau interior. Ser savi és actuar amb fermesa i, alhora, desapassionadament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Resum de la privadesa

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.