Esquellana vol recuperar la llana valenciana i la ramaderia extensiva

esquellanaUn grup de persones conscienciades per la ramaderia extensiva han impulsat el projecte Esquellana amb l’objectiu de  recuperar la llana valenciana inicialment per mitjà de l’única ovella autòctona, la Guirra. Per això han posat en marxa una campanya de ‘crowdfunding’ a través de la plataforma LaTeuaTerra.com/esquellana, una plataforma valenciana de micromecenatge dedicada a projectes mediambientals.

La campanya estarà activa fins a mitjans desembre i l’objectiu és aconseguir 12.000 euros per tirar endavant un un primer processament de 1.600 quilos de llana. La idea és evitar la desaparició de la raça d’ovella Guirra, de la qual tan sols queden 5.000 exemplars a la Comunitat Valenciana. I és que en gairebé 30 anys, s’ha reduït a la meitat el nombre d’exemplars d’aquesta ovella autòctona, segons dades de Anguirra i de la Unió de Llauradors i Ramaders. La Vall d’Albaida, Vall d’Aiora, Camp de Túria i la Canal de Navarrés a València, la Marina Alta a Alacant i la Plana de Castelló són les comarques en què es distribueixen principalment les 5.000 caps de bestiar de la Guirra que encara queden.

Un altre objectiu de la campanya és recuperar la ramaderia extensiva, a la qual són molt pocs els pastors que s’hi dediquen i els que ho fan, mica en mica ho van deixar, cosa que contribueix a la despoblació rural. Davant d’aquesta situació, Esquellana s’ha fixat com a objectiu comprar la llana de manera justa al ramader i, així, que aquest pugui rebre un ingrés per una despesa obligatòria com és l’esquella.

Iniciatives al voltat de la llana

Esquellana no és la primera iniciativa que se centra en la recuperació de l’activitat ramadera al voltant de la llana. Fa set anys, la campanya mundial ‘The Campaign for Whool’ animava a tots els països del món a protegir la indústria de la llana. A Catalunya, una iniciativa similar es pot trobar en el cas de l’Obrador Xisqueta, que permet als ramaders del Pallars Sobirà trobar una sortida més a un producte com la llana de les ovelles de la raça Xisqueta. Ofereix més sortides als ramaders i alhora facilita que artesans de la llana puguin seguir vivint i treballant al Pirineu de la mà de dissenyadors amb qui col·laboren per aprofitar tot el potencial del producte. J. VIVES

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *